Magnus Jonsson (V) sågar Herrljungas remissvar om tågstationerna i Mollaryd och Torpåkra, där kommunstyrelsen nöjer sig med ”alternativa lösningar” i stället för att kämpa för att stationerna blir kvar.
Magnus Jonsson (V) sågar Herrljungas remissvar om tågstationerna i Mollaryd och Torpåkra, där kommunstyrelsen nöjer sig med ”alternativa lösningar” i stället för att kämpa för att stationerna blir kvar. Bild: Philip Mauritzson

V:s tågkritik mot Herrljungastyret: ”Skitdåligt”

Herrljungas kommunstyrelse lägger sig platt inför regionens planer att dra in tågstationerna i Mollaryd och Torpåkra. Det menar Vänsterpartiet som får medhåll av SD. – Vi ska väl driva Herrljungas frågor och inte Västtrafiks? Det är skitdåligt, dundrar Magnus Jonsson (V).

ANNONS
|

LÄS MER:Brendelius rasar (SD): ”Behåll den infrastruktur vi har”

Västtrafik har tidigare flaggat för att tågstationerna i Mollaryd och Torpåkra hänger löst när tågen mellan Herrljunga och Borås ska få nya avgångstider.

I Herrljungas kommunstyrelsen nyantagna remissvar för den regionala planer för transportinfrastrukturen heter det att ”kommunen ser det som viktigt att boende i Mollaryd och Torpåkra även fortsättningsvis ges möjlighet att nyttja kollektivtrafik för arbets- och studiependling.”

– Det är en värdelös skrivning. Jag undrade vad man menar med det här, det är väldigt vagt, säger Magnus Jonsson (V) som är ersättare i kommunstyrelsen.

Han är mycket upprörd över att Herrljungas politiker inte vill kämpa mer för befintlig infrastruktur.

ANNONS

– Man är otroligt dålig på att fånga upp frågor om kommunikation i Herrljunga. Om man vill att människor ska bo och flytta ut på landsbygden måste man ha en framförhållning. Hur ska de som växer upp här kunna resa i framtiden när man tar bort infrastruktur. Vi har fyra tågstationer i Herrljunga och nu ska två försvinna och alla verkar nöjda?

Magnus Jonsson trycker på att Herrljungapolitikerna borde stå upp för de egna invånarna. Att nya perrongerna kostar borde inte vara Herrljungas sak att oroa sig för, menar han.

– Vi ska väl driva Herrljungas frågor och inte Västtrafiks? Det är skitdåligt. Och vad kostar de med en plattform som sen är där i hundra år, det är en engångsinvestering. Och är det ingen resenär som väntar där så behöver inte tåget stanna, man kan ha en plåtstins, tycker han.

Vänsterpartiet har nu skrivit en motion till kommunfullmäktige. Där yrkar om ett ”inriktningsbeslut som innebär att i de processer där vi kan påverka lyfter fram att vi vill behålla tågstoppen i Mollaryd och Torpåkra.”

Man anger att en nedläggning av stationerna är ett resursslöseri och lyfter att tågpendling är miljövänligt.

– Det kostar ingenting att vi säger att vi vill behålla stationerna i vårt remissvar. Har vi lagt ner dem kommer de inte tillbaka, säger han.

ANNONS