Att längtan efter en hundkompis är stor märks på ökningen av antalet nyregistrerade hundar. Siffror från Jordbruksverket visar att 57 000 nya hundar registrerades i Sverige förra året. Det är en ökning med nästan 11 procent jämfört med år 2019. Förmodligen har hemarbetet och isoleringen under coronapandemin ett finger med i spelet.
Men det är inte alla som köper sin hund av en uppfödare i Sverige. En del väljer att adoptera från andra länder.
– Det gäller att vara ytterst vaksam om man vill göra det. Vi ser att det finns en hel del oseriös verksamhet. Dels far hundar illa i rena ”uppfödningsfabriker”, dels förses en del med falska dokument, säger Lotta Hofverberg, enhetschef för smittbekämpningsenheten på Jordbruksverket.
Det finns regler att följa när man tar in ett djur till Sverige. Syftet med dessa är att undvika att farliga och smittsamma sjukdomar, som vi annars är förskonade ifrån, tar sig in här. Rabies är den mest fruktade sjukdomen, och det är rabiessituationen i det aktuella landet som styr vilka regler som gäller.
– Det är en fruktansvärd och dödlig sjukdom – både för människor och för djur. Har man väl uppvisat symptom finns ingen bot. Vårt regelverk är i första hand uppbyggt för att skydda oss från just rabies, säger Lotta Hofverberg.
Enligt henne finns det inte någon speciell adoptionsorganisation som går att rekommendera. Flera av de kontroller som Jordbruksverket har gjort visar att hundar med till synes korrekta papper ändå saknade antikroppar för rabies.
– Vaccinationsintygen är förfalskade helt enkelt, vilket är väldigt allvarligt, säger Lotta Hofverberg.
Det är upp till varje privatperson att försäkra sig om att allt har gått rätt till vid en adoption. Det kan dock vara svårt att göra på distans.
– Man ska vara medveten om att hunden kan bli avlivad vid gränsen om något är oklart.
Förutom hundens fysiska status tycker Lotta Hofverberg att man också ska väga in den psykiska. Många av adoptionshundarna är gatuhundar som inte är särskilt socialiserade på människor. Dessutom kan de ha varit med om väldigt svåra saker.
– För dem kan ett liv i en familj bli en stor omställning som är väldigt stressande. Du har ingen aning om hur den kommer att reagera i olika situationer, säger Lotta Hofverberg.
En som har erfarenhet av att adoptera hundar är Sandra Svensson Björkvald från Osby i Skåne. Hon har själv fyra, varav tre är adopterade. Zoya är en omplacering från Sverige, medan Birka och Bubba är gatuhundar från Italien respektive Spanien.
Det var när hon bodde i Italien som hon fick upp ögonen för gatuhundarnas situation och ville hjälpa till.
– Det finns helt klart för- och nackdelar med att adoptera gatuhundar. Det kan ta lite längre tid att få dem rumsrena och de behöver ofta mycket kärlek och tydliga regler för att trivas, säger hon.
För det mesta blir de fina familjemedlemmar som relativt snabbt finner sig till rätta. Sandra understryker också att det är superviktigt att se till att vaccinera hundarna och ha koll på alla papper innan man tar in dem i landet.
Att man inte vet något om hundens historia är inte idealiskt, det håller hon med om. Hon tipsar om att be att få se filmer när hunden umgås med människor och andra hundar.
– Då får man i alla fall en uppfattning. Men det finns ju inga garantier – fast det gäller ju även när du får hem en valp uppfödd här i Sverige, säger Sandra Svensson Björkvald.
SMITTSKYDDET STYR
+ Jordbruksverkets huvudfokus vid införandet av hundar till Sverige är smittskyddet. Det är helt avgörande att hunden har vaccinerats mot rabies. Alla varmblodiga djur, inklusive människan, kan få den dödliga sjukdomen. Den går inte att bota och smittar via saliv från infekterade djur.
+ Läs på ordentligt vad som gäller för olika länder – det är till exempel skillnad på länder i och utanför EU.
+ Om din hund reser med felaktig eller ofullständig dokumentation kan hunden nekas inträde i Sverige eller i värsta fall avlivas.
+ Från och med den 21 april gäller nya regler för införsel av djur, läs mer om dem på Jordbruksverkets sajt.
Källa: Jordbruksverket.