Enligt studien varar antikroppar minst ett år efter mild coronasmitta, dessutom skyddar den dig mot de nya Alpha- och Deltavarianterna.
Enligt studien från Danderyds sjukhus varar antikroppar minst ett år efter mild coronasmitta. Dessutom skyddar de mot de nya Alpha- och Deltavarianterna. Bild: Johan Nilsson/TT

Antikroppar efter corona varar minst ett år – och skyddar mot Deltavarianten

Antikroppar efter mild coronainfektion varar i minst ett år. Dessutom skyddar de dig mot de nya virusvarianterna Alpha och Delta. Det visar en studie från Danderyds sjukhus.

ANNONS
|

Under våren 2020 samlades drygt 2000 prover från medarbetare och inlagda coronapatienter in på Danderyds sjukhus. Nu har det gått ett år och uppföljningen för de som insjuknade i covid-19 under perioden har slutförts.

Community-studien har fokuserat på en grupp som insjuknade under våren 2020 och som ännu inte vaccinerat sig och studerat immuniteten efter en naturlig infektion. Resultaten visar att över 80 procent av de som hade milda symptom, fortfarande har mätbara antikroppsnivåer ett år senare. För de som var inlagda för covid-19 visar resultaten att samtliga har antikroppar ett år efter infektionen.

– Genom att undersöka studiedeltagarna så regelbundet som var fjärde månad har vi samlat unik data som visar förloppet under ett år. Sammanfattningsvis kan vi säga att vi ser ett generellt gott svar ett år efter mild covid-19, säger Charlotte Thålin, specialistläkare och ansvarig forskare för studien vid Danderyds sjukhus.

ANNONS

LÄS MER:Vaccination för ungdomar öppnar i augusti

Skydd mot både Alpha- och Deltavarianten

Forskarna som genomfört studien har även tittat på antikropparnas förmåga att skydda mot de nya varianterna, Alpha och Delta, som står för majoriteten av spridningen i Sverige och Europa. Även där syns ett positivt resultat.

– En osäkerhet har tidigare varit om immuniteten efter naturlig infektion av originalviruset även skyddar mot de nya varianterna. Det är betryggande att vi ser att antikropparna binder även dessa mer smittsamma varianter, säger Charlotte Thålin.

LÄS MER:Rinnsnuva och huvudvärk kan bli vanligare symptom för covid-19

Studien kommer nu att fortsätta. Nästa provtagning sker i augusti och september när de flesta deltagare troligtvis är vaccinerade.

– Vi kommer att fortsätta jämföra immunförsvaret efter naturlig infektion och efter vaccination, samt titta på immunsvaret efter olika typer och kombinationer av vaccin. Studiegruppen är unik och vi fortsätter följa deltagarna med löpande provtagningar framöver, säger Charlotte Thålin.

Fakta om community-studien

  • Studien drivs och genomförs i ett nära samarbete mellan Danderyds sjukhus (huvudman för studien), Karolinska Institutet, KTH, SciLifeLab, Uppsala Universitet och Folkhälsomyndigheten.
  • I forskargruppen ingår från Danderyds sjukhus och Karolinska Institutet specialistläkare och ansvarig forskare Charlotte Thålin, biträdande överläkare och doktorand Sebastian Havervall, specialistläkare och doktorand Ulrika Marking, överläkare och Med dr Max Gordon, från KTH professorerna Sophia Hober och Peter Nilsson, från Uppsala Universitet Med dr Mikael Åberg, docent och universitetslektor Sara Mangsbo och professor Mia Phillipson samt från Karolinska Institutet och Folkhälsomyndigheten docent Jonas Klingström och Med. dr Kim Blom.
  • Studien finansieras av Jonas and Christina af Jochnick Foundation, Leif Lundblad med familj, Region Stockholm, Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, SciLifeLab, Familjen Erling-Perssons Stiftelse samt Atlas Copco.

Källa: Danderyds sjukhus

LÄS MER:Beskedet: Då släpper Liseberg nya biljetter

ANNONS