På konsultbolaget Plan B är hundar välkomna på kontoret.
Carl Bylund i blått, vd på konsultbolaget Plan B, har med hunden Sigge till kontoret. Bild: LISA THANNER

Det avgör om du får ta med dig hunden på kontoret

Under pandemin har antalet registrerade valpar ökat rekordartat. Två av tio hundägare vill ta med hunden till jobbet efter pandemin – men det är ett privilegium som är få förunnat.

ANNONS

Den bruna labradoren Bilbo viftar på svansen, nosar och vill hälsa. Han vill också gärna smita in i konferensrummet där två praktikanter sitter och jobbar fokuserat.

– Han är ett år och är fortfarande lite valpig, berättar Damir Omerovic som är informationssamordnare på konsultbolaget Plan B.

På kontoret vid Vallgraven finns denna dag två hundar. Bilbo bekantar sig för första gången med Sigge, som med sina tre år är en rutinerad kontorshund. Carl Bylund, som är bolagets vd, skaffade Sigge för tre år sedan och ville testa att ha honom med sig på dagarna. Nu bor både Carl Bylund och Sigge i Stockholm, men den vita labradoren är hemtam med både lokalerna och medarbetarna.

ANNONS

– Vi som jobbade här då hade pratat mycket om hundar och alla var okej med att Sigge skulle bli kontorshund. Ingen var allergisk, ingen var rädd, utan alla verkade ganska sugna på att ha en hund här, säger Carl Bylund.

Amanda Berneblad var på intervju på Plan B när Sigge var nio veckor.

– Jag kände bara ”åh, en valp! Här måste jag jobba!”

LÄS MER:Så kan jobbet hemifrån fortsätta efter pandemin

Damir Omerovic med hunden Bilbo och Amanda  Berneblad med dottern Sigrid.
Damir Omerovic med hunden Bilbo och Amanda Berneblad med dottern Sigrid. Bild: LISA THANNER

71 000 valpar registrerades under pandemin

Bilbos historia är en annan. Han var en av de drygt 71 000 nya valpar som registrerades i Sverige under pandemiåret 2020. Jordbruksverkets slutsats är att isolering och hemarbete var orsaken till ökningen, som var större än på många år: 14 procent fler nya valpar än året dessförinnan. Jordbruksverkets regler säger att hundar inte får lämnas ensamma för stora delar av dagen, och att de måste rastas minst var sjätte timme. En undersökning från Agria djurförsäkring visar att 18 procent av hundägarna i Sverige vill ha med sig hunden till jobbet efter pandemin – vilket är fler än de som planerar att skaffa plats på hunddagis.

Men att ha hunden med sig på jobbet är långt ifrån en rättighet. Arbetsmiljöverkets regler säger att arbetsgivaren ska göra en riskbedömning så fort någon vill ha med sin hund. Skyddsombud och arbetstagare ska vara med, och det finns flera parametrar som måste klaffa.

– Det kan finnas hundrädda på kontoret, eller allergiker. Det kan också upplevas orättvist att de som har hund får ta promenader på arbetstid. För många människor är det något positivt att ha hundar i sin närhet, men inte för alla, säger Jenny Persson Blom på Arbetsmiljöverkets regelavdelning.

Extra städning med djur på kontoret

Dessutom ställer hundarna krav på själva arbetsmiljön.

– Hunden måste fungera i miljön, och finns de flera måste de fungera ihop så de inte stör de som arbetar. Djur på arbetsplatsen kräver kanske extra städning, för de blir smutsigare med leriga tassar och päls. Det är också viktigt att hundarna faktiskt får plats och att deras platser inte blockerar nödutgångar och liknande, säger Jenny Persson Blom.

Astma- och Allergiförbundets generalsekreterare Kristina Ljungros vill inte införa ett generellt förbud mot pälsdjur på kontor, men lyfter ett varningens finger:

– En av fem personer i Sverige är allergiska mot pälsdjur. De som är det kan få enorma besvär med astma. Det är viktigt att reda ut om någon av medarbetarna är allergisk, eller om de har närstående som är det, säger hon.

Ser hundarna som en bonus

För allergikers skull tycker hon att den riskbedömningen också ska ske inför varje nyanställning.

– Det vore väldigt tråkigt om det blev svårare för allergiker att söka jobb efter pandemin, om fler kontor har börjat tillåta hundar.

Ylva Berner, kontorschef på Plan B i Göteborg, ser hundarna som en härlig bonus.

– Vi är inte särskilt många som jobbar här, och alla tycker om hundar. Jag är själv sugen på att skaffa hund och då vill jag gärna försöka ha med den på dagarna. Det känns som att både ägare och hund mår bra av att vara tillsammans.

Hundzoner på Polestar och Tre

På liknande sätt resonerar flera andra svenska företag. Polestar med 400 medarbetare på Göteborgskontoret har infört speciella hundzoner. Företaget Tre likaså. World Trade Center Göteborg har en särskild korridor i sitt kontorshotell där hundar är välkomna. På Plan B är kontoret delvis anpassat efter hundarna: det går till exempel att stänga mellan kontorslandskapet, köket och konferensrummet för att djuren inte ska smita iväg. Det finns handdukar att torka blöta pälsar med, och alla på kontoret turas åt med promenaderna. En hund som provade att vara med på kontoret fick åka hem igen.

– Harry, som var min egen hund, kunde vi inte ha kvar här. Han blev helt tokig när jag inte var på plats, och ibland måste jag ut och göra saker på andra ställen där jag inte kunde ha honom med mig, berättar Amanda Berneblad.

Vid nyanställningar brukar hundfrågan alltid komma upp. Hittills har ingen kandidat varit negativ till hundarnas närvaro, enligt Ylva Berner.

– Men om någon vi vill rekrytera är allergisk, rädd eller bara inte bekväm med hundar är det helt självklart att den medarbetaren går före hundarna. Vårt syfte är ju inte att vara ett hunddagis. Vi är i första hand konsulter som jobbar med att utveckla ett mer hållbart samhälle och i det ingår såklart också att ha en hållbar arbetsplats för alla våra medarbetare.

ANNONS