Det gäller för arbetsmiljön i hemmet

Det finns både för- och nackdelar med att jobba hemifrån, vilket många har fått erfara under pandemin. Mycket pekar på att vi kommer att fortsätta att arbeta en hel del på distans även framöver. Då är det viktigt att komma ihåg att det fortfarande är arbetsgivaren som har ansvaret för arbetsmiljön.

ANNONS
|

Har du ett skrivbordsjobb går det ofta att ta med arbetet hem. Möten kan hållas över nätet och jobbfiler och annat nödvändigt går att ladda upp snart sagt överallt – förutsatt att uppkopplingen är schysst. Så långt är allt okej, det digitala underlättar.

Men hur mår egentligen kroppen och själen när jobbet är på hemmaplan? När du sitter vid köksbordet och har videomöte samtidigt som diskmaskinen surrar och ett barn kommer in och fixar mellanmål? Eller när du halvligger som en ostbåge i soffan och stirrar på skärmen utan att få ur dig något vettigt till rapporten som ska lämnas i morgon?

ANNONS

Kreativiteten kan få sig en törn när man inte kan småsnacka med kollegan vid kaffemaskinen eller fikabordet. Hemma kommer kanske pauserna heller inte lika naturligt som på arbetsplatsen.

Hur det här ska motverkas vet Kersti Lorén som är sakkunnig handläggare i ergonomi på Arbetsmiljöverket. Hon berättar att reglerna som styr är desamma, oavsett om du har ett avtal om distansarbete, om du bara jobbar hemifrån ibland eller om du rent av sitter på ett kafé och arbetar.

– Ansvaret för arbetsmiljön är arbetsgivarens. Denne ska bedöma, åtgärda och se till att det fungerar. Det är samma regler som gäller under pandemin som annars, säger hon.

Arbetsgivaren ska, enligt lag, göra allt som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall. En utmaning är förstås att de ansvariga inte är på plats och ser den anställdes arbetsmiljö – det gäller inte minst den senaste tiden, då vi varit tvungna att distansera oss fysiskt från varandra.

– Det ställer andra krav. Arbetstagaren är ju aldrig skyldig att visa upp sitt hem för sin arbetsgivare. Då blir kommunikationen mellan arbetsgivaren och den anställde extra viktig. Hur ser det ut hemma hos dig? Vad fungerar? Vad fungerar inte? Vad behöver du?

Arbetstagaren har alltså ett stort ansvar att berätta för sin chef hur arbetssituationen är hemma. Någon kanske bor rymligt och har möjlighet att ha ett eget kontor som det går att stänga dörren till. Andra måste dela bord med sin partner som också jobbar hemifrån. Förhållandena kan vara väldigt olika. Hemmet är sällan utformat för att arbeta i.

– Berätta om hur du har det och om vad som inte fungerar. Bristerna ska arbetsgivaren åtgärda, säger Kersti Lorén.

Många har tagit hem utrustning från arbetsplatsen under pandemin. Behöver du ytterligare hjälpmedel kan det i många fall gå att lösa tillsammans med arbetsgivaren.

– Du kan även få hjälp av företagshälsovården med hur du ska arbeta så det blir skonsamt ergonomiskt. Kontakta gärna den, men få okej från din chef först, säger Kersti Lorén.

Ett vanligt råd till hemmajobbare är att hitta rutiner. Till exempel att ”gå hem från jobbet” när arbetsdagen är slut, alltså ta en promenad eller göra något annat som gör att din hjärna ställer in sig på ledighet. Detsamma gäller under arbetsdagen. Bestäm med arbetskamraterna när ni ska fika ”tillsammans” – fast ni gör det på distans. Ha också en hyfsat bestämd tid när du äter lunch.

För kroppens skull är det bra att varva mellan att stå och sitta. Gå runt en sväng när du pratar i telefon. Ska du läsa en rapport kan du lägga dig i soffan. Ta pauser ofta. Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer är att du ska röra på dig några minuter varje halvtimme.

– Och behöver ni verkligen ha alla videomöten sittande framför datorn? Ni kanske kan träffas utomhus, "walk and talk", i stället, säger Kersti Lorén.

OPTIMERA ARBETSMILJÖN HEMMA

+ Ordna hemmakontoret. Höj upp laptopen och skaffa externt tangentbord och mus. Arbeta med händerna nära kroppen. Ha god belysning och reducera störande ljud runt omkring. Städa undan jobbet när arbetsdagen är slut.

+ Kommunicera med din arbetsgivare. Berätta hur arbetssituationen är för dig. Var tydlig och ge arbetsgivaren chansen att rätta till brister.

+ Även det sociala är viktigt. Prata med dina arbetskamrater – också om sådant som inte gäller jobbet.

+ Variera kroppsställning. Stå, gå, ligg i soffan en stund, ha promenadmöten. Bli inte stillasittande för länge. Byt arbetsuppgift då och då.

+ Hitta rutiner. Håll arbetstiden skild från fritiden. Städa inte huset när du egentligen ska jobba, det skapar stress. Boka in pauser på bestämda tider.

Källa: Arbetsmiljöverket, Vården.se.

ANNONS