Drömmar om klipp lockar unga

Intresset för aktier bland unga har vuxit i flera år och ännu mer under corona. En orsak kan vara att tillgängligheten ökat med de sociala medierna.
– Tillströmningen av yngre har varit explosiv, säger sparekonomen Nicklas Andersson.

ANNONS
|

Poddar, Twitter, Instagram, Facebook-grupper och bloggar – för den som vill följa börsen och olika aktier finns många ställen att inhämta information på i dag. De traditionella medierna med affärstidningar som Dagens Industri, Affärsvärlden och Privata Affärer har fått konkurrens av andra forum där inte minst många yngre personer gärna hänger.

– Förut var det mest äldre som intresserade sig för aktier. Nu kommer de unga stort. Enbart vår podd på Avanza har 60 000 lyssningar per vecka, säger Nicklas Andersson som är sparekonom på Avanza Bank och själv investerare.

Under förra året ökade antalet personer i Sverige mellan 21 och 30 år som äger aktier med över 56 000 personer till nästan 263 000. Det är en fem gånger så stor ökning jämfört med året dessförinnan, visar siffror från Euroclear Sweden. Samtidigt har andelen äldre aktieägare minskat något – skillnaden mellan unga och äldre börjar alltså jämnas ut.

ANNONS

”Miljonär innan 30” är en av pionjärerna som började blogga för flera år sedan om sin aktieresa mot ekonomiskt oberoende – och har följts av fler. Att många fått mer tid att vara på nätet och följa börsen under pandemin har förmodligen gjort sitt till, men trenden har flera orsaker. Nicklas Andersson på Avanza menar att det blivit tydligare att det går att själv spara sig till ett större kapital.

– Jag vet många yngre personer som redan har nått sina sparmål och de delar gärna med sig av hur de gör, säger han, som själv lyckats bra på aktiemarknaden.

Han lyfter fram det vänliga klimatet i de forum på nätet som handlar om sparande och börs och menar att det gör aktiesnacket roligt och inbjudande.

– Det handlar inte om någon pajkastning, utan man vill hjälpa varandra. Stämningen är trevlig. Kolla bara på hashtaggarna Finanstwitter och Prata pengar på Twitter.

Henrik Johansson, vd på föreningen Unga Aktiesparare, har även han märkt det ökade intresset bland de yngre men han är inte odelat glad över det.

– Många vill tjäna snabba pengar. De har påverkats av börskraschen för ett år sedan och att flera bolag som de känner väl till, exempelvis spelbolag, gått väldigt bra efter det.

Men det är inte bara spelbolagen som varit raketer. Det mesta på börsen steg brant uppåt efter genomklappningen i fjol och det var svårt att misslyckas som investerare. Det kan generellt ha eldat på riskviljan.

Ändå pekar all erfarenhet på att det är en lång sparhorisont och en riskspridd portfölj som lönar sig bäst.

Vad gör ni för att motverka jakten på snabba pengar?

– Vi informerar – går ut i skolorna och berättar om värdet av långsiktighet på börsen. Den kunskapen får man inte i skolan. Särskilt unga killar är riskvilliga och inte särskilt duktiga på att investera. När de pratar med varandra berättar de bara om de bra affärerna, inte de dåliga, säger Henrik Johansson.

Både han och Nicklas Andersson tycker att aktionen kring aktien Gamestop för några månader sedan är oroande. Det ger fel bild av börsen, anser de. Småsparare gaddade ihop sig på nätet och handlade upp värdet rejält. Syftet var att tvinga hedgefonder som blankat aktien till förluster. Blankning innebär att man spekulerar i att en aktie ska gå ner i värde.

– Börsen är ingen lekstuga – det är riktiga bolag bakom aktiekurserna, det ska man komma ihåg. Med Gamestop drabbades samtidigt många småsparare som förlorade pengar, säger Nicklas Andersson.

Han menar att aktier förmodligen ändå är det bästa alternativet om man vill ha tillväxt på lång sikt.

– Tid och avkastning på börsen ger ekonomisk trygghet, det vet jag av egen erfarenhet. Faktum är att risken att stå utanför marknaden nog är högre över tid. Låt dina pengar arbeta för dig. Då ökar dina chanser att leva livet på det sätt du vill.

SÅ SPARAR DU KLOKT PÅ BÖRSEN

+ Investera bara pengar som du kan avvara på längre sikt. Pengar du behöver ha snart ska inte vara på aktiemarknaden. Om du ska köpa bil, åka på semester eller ha en buffert för oförutsedda utgifter är det bättre att sätta pengarna på ett sparkonto.

+ Förstå vad du investerar i och var kritisk till vad som sägs och skrivs om olika bolag.

+ Sätt gärna av en specifik summa för aktier och/eller fonder regelbundet, så att du köper både i upp- och nedgångar.

+ Sprid riskerna genom att välja flera olika bolag. Intresseorganisationen Aktiespararna rekommenderar att man väljer mellan 10 och 15 aktier i fem till sex olika branscher. Ska du ha färre aktier behöver du vara rejält påläst – och det är ändå inte säkert att det ger bra resultat.

+ Ha inte orealistiska förväntningar på vilken avkastning du ska få. Att bygga ett kapital på börsen tar tid.

+ Lockas inte att sälja så fort en aktie går ner och att köpa vid uppgång. Börsen rör sig hela tiden. Tror du på en aktie – behåll den. Tror du inte på den – sälj.

Källor: Avanza, Swedbank, Nordnet, Aktiespararna.

ANNONS