En filmstjärna på fyra hjul

På vita duken agerar den ofta statist men har ibland stor betydelse – och kan till och med spela huvudrollen. Bilen har sin givna plats i filmer och tv-serier. Låt oss ta en titt på den fyrhjuliga filmstjärnan.

ANNONS
|

LÄS MER:Turbo – en kraftfull historia

Motorerna vrålar och däcken skriker. Det går otäckt snabbt och den ena bilen ligger hack i häl på den andra. De kränger, sladdar och krockar nästan med andra trafikanter. Spänningen är olidlig.

– Biljakter är nog det som är mest förknippat med fordonets roll i filmen. Jag tänker på klassiker som ”Bullitt” och ”Nu blåser vi snuten”. Och svenska ”Mannen från Mallorca”, där en Volvo 240 och en 140 hårdkörs i trängseln på en trafikled, säger Mats Johnson, filmkritiker på tidningen Göteborgs-Posten.

Det finns mängder av fler exempel, såsom ”The French connection”, ”Jakten mot nollpunkten” och ”Mad Max”-filmerna. I dag innehåller nästan varenda actionfilm en rafflande biljakt.

ANNONS

Dramatik på fyra hjul står förstås även James Bond för. För vad vore den välkände agenten utan alla sina finessrika ekipage? Hans legendariska Aston Martin DB5 var utrustad med bland annat maskingevär, radar, skottsäker sköld och katapultstol, medan den låga och kantiga Lotus Esprit S1 blixtsnabbt kunde förvandlas till en ubåt.

LÄS MER:Laddhybrid i jakt på Opels nya identitet

– James Bond kör ofta snabba och lyxiga hi-tech-bilar. Tvärtemot tv-deckaren Frank Columbo, som hade en risig gammal Peugeot 403. I båda fallen går bilarna hand i hand med rollfigurerna, speglar och förstärker deras personligheter, säger Mats Johnson.

Det kan man lugnt säga även om Batmans futuristiska åkdon och Ghostbusters gigantiska ombyggda Cadillac från 1959.

När bilar dyker upp i filmer och tv-serier handlar det förstås ofta om produktplacering – en form av marknadsföring där biltillverkare – och andra aktörer – betalar för att deras produkter ska synas. Målet är att de ska finnas med naturligt, som av en tillfällighet, under precis lagom många sekunder.

Men ibland spelar bilen huvudrollen. Utan DeLorean DMC-12 hade knappast ”Tillbaka till framtiden” kommit till. Och i filmerna om Herbie är det folkabubblan som är stjärnan.

Filmens fordon kan även ge avtryck i den verkliga världen. Filmen "Sista natten med gänget" kom att definiera svenskarnas syn på USA och jänkebilar under flera årtionden efter premiären 1973. Och "The fast and the furious" som kom 2001 slog ned som en bomb i bilbyggarvärlden. Nu ville alla ha prestandabilar med kjolpaket, neon, vingar och kaxiga lackeringar.

Redan i sin barndom omgärdades bilen av starka känslor. Den slog snabbt igenom och formade kulturen, samhället och hela landskapet. Privilegiet att köra bil sågs som en rättighet. Detta återspeglades av filmindustrin i Hollywood.

– Precis som i verkligheten kan bilen i filmens värld vara en sinnebild för status, frihet och rörlighet. Men den kan också symbolisera instängdhet, som i ”Falling down” med Michael Douglas och i Jaques Tatis ”Traffic”. Där blir den ett fängelse, säger Mats Johnson.

BILAR I FILMENS OCH TV-SERIERNAS VÄRLD

På sajten Internet Movie Cars Database, IMCDB, listas olika bilmärkens medverkan i alltifrån långfilmer och tv-serier till kortfilmer, musikvideor och dokumentärer. Den täcker drygt 76 000 titlar. Här är några siffror därifrån:

+ Det populäraste bilmärket i rutan och på vita duken är Ford, som har haft med 159 000 fordon.

+ Tvås kommer Chevrolet, med drygt 89 500 och trea Mercedes-Benz, med nära 75 000.

+ Volvo kommer på fjortonde plats, med cirka 25 500 bilar.

Källor: Internet Movie Car Database.

LÄS MER:Enkla tipsen: Spara pengar – med bränslesnål körning

LÄS MER:Ariya är en el-nykomling för finsmakare

LÄS MER:Japansk suv med lyxiga ambitioner

ANNONS