FHM: Fritt fram för att krama barnbarn efter två vaccindoser

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson gav ett välkommet besked till äldre på särskilda boende vid torsdagens presskonferens: två veckor efter den andra vaccindosen är det fritt fram att krama barn och barnbarn.
– Men det är inte meningen att det ska vara några lämmeltåg in på äldreboendena, utan det handlar om besök i den enskildes bostad, säger han.

ANNONS
|

Vaccination mot covid-19 inleddes vid årsskiftet, men hittills har man inte kommit upp i den takt som var tänkt från början.

Enligt den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten har 455 000 personer fått minst en dos. Det motsvarar 5,5 procent av befolkningen. 235 000 personer, eller 2,9 procent av befolkningen, har fått båda sina doser.

Personer som bor på äldreboenden har ingått i den första gruppen som vaccinerats och i den gruppen har över 80 procent fått sin första dos och närmare 70 procent fått två vaccindoser.

Färre smittade på äldreboende

Folkhälsomyndigheten har sett att detta bidragit till att färre smittas på särskilda boende för äldre, trots att smittspridningen ökar i samhället i övrigt. Det gör att man nu vågar lätta på de tuffa restriktioner som gällt hittills.

ANNONS

– Med stor glädje kan vi konstatera att vaccinet gett effekt och det ligger också i linje med vad som rapporterats från andra länder. Därför bedömer vi att det går att låta delar av livet att återgå till det lite mer normala, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

De nya reglerna innebär att äldre kan ta emot besök av symptomfria anhöriga antingen utomhus eller i den egna bostaden.

– Man kan krama barn och barnbarn, men besöket ska genomföras på ett säkert sätt.

Rutinerna måste hållas

Han betonar att det inte går att ”släppa på allt”.

– Det är inte så att anhöriga kan gå omkring i lokalerna hur som helst, som man gjort tidigare. Men distansen till individen, den kan man släppa.

En anledning till att det inte går att helt bryta mot tidigare rutiner är att det kan vara så att alla på ett boende inte är vaccinerade.

– Det kommer alltid finnas personer som inte vill eller kan vaccinera sig, så besök måste ske inom ramen för säkra besök. Det är inte meningen att det ska vara några lämmeltåg in på äldreboendena, utan det handlar om besök i den enskildes bostad eller utomhus, säger Johan Carlson.

LÄS MER:Felaktiga inbokningar av vaccination ledde till stopp i telefonkö

LÄS MER:Alla på äldreboende ska få "lyxvaccin” mot influensa

LÄS MER:Det här ska du som allergiker tänka på inför coronavaccinet

ANNONS