FHM stoppar tillfälligt vaccinationer med Astra Zenecas vaccin i Sverige

Folkhälsomyndigheten stoppar tillfälligt vaccinationer med Astra Zenecas vaccin i Sverige.
– Beslutet är en försiktighetsåtgärd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

ANNONS
|

Det har blåst upp kring Astra Zenecas coronavaccin de senaste dagarna. Allt fler europeiska länder har valt att pausa användandet av vaccinet.

Orsaken är rapporter om misstänkta allvarliga biverkningar, med kombinerad blodpropp och låga nivåer av blodplättar, hos ett fåtal personer. I Sverige har inget sådant fall hittills rapporterats in.

På tisdagsmorgonen gick Folkhälsomyndigheten ut med ett pressmeddelande om att Sverige också tillfälligt stoppar Astra Zenecas vaccin, i väntan på att Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och Läkemedelsverket utreder rapporterna.

LÄS MER:WHO möts om Astra Zenecas vaccin

Anders Tegnell: Viktigt att vi nu pausar vaccinationen

Det totala antalet vaccindoser som givits är 17 miljoner och antalet inrapporterade misstänkta allvarliga biverkningar är mycket få.

– Det finns en god kunskap om vaccinet, men det är ändå viktigt att vi nu pausar vaccinationen tills EMA utrett om dessa händelser kan ha ett samband med vaccination, säger Anders Tegnell i pressmeddelandet.

ANNONS

Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket kommer att samverka i frågan och löpande följa resultat från EMA:s utredning.

Enligt Anders Tegnell är de aktuella rapporterade symtomen mer komplexa och allvarligare än ”bara blodproppar”. Symtomen har dykt upp en till två veckor efter vaccinering.

– Det är en form av blödningsbiverkan. Man tappar blodplättarna, så att man blir mer lättblödande. Men man kan också få det i kombination med blodproppar. Så det är en ovanlig, men ganska allvarlig bild, som man kan få av väldigt många olika orsaker, men nu har man sett ett antal fall där det finns en tidsmässig koppling till vaccineringen med Astra Zeneca, säger han till TT.

LÄS MER:Detta vet vi om vaccinet från Astra Zeneca

Symtom en till två veckor efter Astra Zeneca-vaccinering

De första rapporterna om de misstänkta biverkningarna dök upp i fredags.

Till P1 Morgon säger vaccinsamordnare Richard Bergström att det svenska stoppet inte är saktfärdigt.

– De flesta länder har bestämt sig de senaste 24 timmarna, så jag tycker inte att Sverige är sena.

Stoppet gäller i första hand fram till torsdag, då en första rapport från EMA väntas.

Till TT säger Astra Zeneca följande angående det tillfälliga stoppet:

– Vi noterar det här beslutet. Vi har respekt för att varje enskilt lands expertmyndighet måste göra sina egna bedömningar som är baserade på lokala förutsättningar, säger Christina Malmberg Hägerstrand, presschef för Astra Zeneca i Norden.

LÄS MER:Stora EU-länder stoppar Astras vaccin – Sverige avvaktar

ANNONS