Krisp och mycket smak karaktäriserar premiumchipsen.
Krisp och mycket smak karaktäriserar premiumchipsen. Bild: Roman Debree

Finchips livar upp myskvällen

Ställ fram en skål chips på bordet och se _ visst blev det genast lite festligare stämning! Men vilka är godast? I TT:s test av premiumchips är den överlägset krispiga vinnaren en lövtunn spanjor med tryffelsmak.

ANNONS
|

Jag minns en barndomssemester i Danmark när det serverades chips på tallriken till den grillade korven. Jag var i chock. Chips till lunch – kunde livet vara så bra? De var ju reserverade till fest och lördagskvällar med tv-mys.

Sedan dess har det hällts upp en hel del chips i skålarna hemma, och de syns numera både på finkrogar och som lyxigt tilltugg på middagsbjudningar.

Trenden med premiumchips eller finchips tog riktig fart i mitten på 2010-talet. Potatisen friteras i små omgångar, på lägre värme och under längre tid. Det ger mycket smak och ett knaprigare, mer rustikt resultat. Vid tillverkningen låter man ofta skalet sitta kvar, något som ger en lite annorlunda smakupplevelse.

ANNONS
Hanna Åkesson driver Instagramkontot "Chipsmåndag".
Hanna Åkesson driver Instagramkontot "Chipsmåndag". Bild: Privat

Premiumchipsen kommer ofta också i snyggt designade och lite mindre påsar än de traditionella. De senaste åren har vi sett en större bredd än någonsin, både när det gäller smak, utformning och förpackningar. Hanna Åkesson är chipsälskare och driver Instagramkontot "Chipsmåndag".

– De bästa chipsen har tydlig smak och jämnt med krydda. De ska ha ett trevligt tuggmotstånd krispet är allt! De bör inte heller vara för feta och oljiga så man känner en oljig hinna på tungan, men heller inte för torra så det smakar kartong.

Ser du några smaktrender?

– Jag tycker mig se att det nu finns mer smaker som inspireras från matlagning, med trendiga ingredienser som brynt smör, parmesan, tryffel och ovanligare örter. Men även mer udda varianter som till exempel gin och tonic-chips är ju kul!

Till tilltugget dricker Hanna gärna något med bubblor.

Så gjorde vi

Vi valde att testa fyra europeiska chips och fyra svenskfriterade. Det fanns ingen smak som samtliga tillverkade hade, så vi valde ut en av de mest populära smakerna från varje.

En panel på åtta personer fick provsmaka chipsen i ett blindtest och betygsätta smak och kvalitet på en skala från ett till fem.

Bästa dippen

De flesta premiumchips klarar sig alldeles utmärkt utan dipp. Men för den som ändå vill ha den unika kombinationen av salt, krispighet och krämighet kommer här ett recept på en god och enkel dipp:

+ 1 burk crème fraiche

+ 1 dl kaviar på tub (till exempel Kalles eller Ejderns)

Gör så här:

Blanda ihop och låt stå och dra ett litet tag. Servera till valfria chips.

Bild: Torres

TORRES: SVART TRYFFEL

Kortomdöme: För finsmakaren

Cirkapris: 60 kr

Vikt: 125 g

Pris/100 gram: 48 kr

Innehåll: Potatis, solrosolja, salt, torkad sommartryffel, aromer.

Friterad i: Solrosolja

Energi/100 gram: 587 kcal

Fett/100 gram: 43 g

Tillverkade i Spanien

Omdöme: Som änglavingar i chipsskålen är dessa vackra, stora, ljusa chips. De har också en kraftig, naturlig och matig tryffelsmak som får bre ut sig, då chipset i sig inte smakar mycket. Lagom sälta. Många chips är bubbliga och vikta, vilket ger extra krispighet. Mättar bra, så man kan inte äta alltför många av dessa dyrgripar.
Bild: Gårdschips

GOTLANDSCHIPS: TRYFFEL OCH PARMESAN

Kortomdöme: Svag tryffelsmak


Cirkapris: 35 kr

Vikt: 180 g

Pris/100 gram: 19 kr

Innehåll förutom potatis: Rapsolja, salt, maltodextrin, vasslepulver, druvsocker, socker, lök, ostpulver på parmigiano reggiano, mjölksocker, jästextrakt, krydda, surhetsreglerande medel (E270), arom, tryffel

Friterad i: Rapsolja

Energi/100 gram: 493 kcal

Fett/100 gram: 27,2 g

Tillverkade på Gotland

Andra chipssorter från samma märke: Dill och gräslök, gräddfil och ramslök, havssalt.

Omdöme: Mellanstora chips med skalet kvar, där många är vikta för ytterligare krispighet. Ett lite tjockare chips med mycket kropp och smak. Det är svårt att känna tryffelsmaken som mer än en svag förnimmelse, parmesanen slår igenom kraftigare. Lyxig påse som känns som en väl inslagen present.
Bild: Bjäre

BJÄRE CHIPS: GRÄDDFIL OCH LÖK

Kortomdöme: Prisvärd

Cirkapris: 22 kr

Vikt: 200 g

Pris/100 gram: 11 kr

Innehåll förutom potatis: Rapsolja, salt, socker, mjölksocker, lök, jästextrakt, surhetsreglerande medel, (mjölksyra), vitlök, persilja, arom, kryddextrakt (lök).

Friterad i: Rapsolja

Energi/100 gram: 500 kcal

Fett/100 gram: 33,3 g

Tillverkade i Ängelholm

Andra chipssorter från samma märke: Saltade, cheddar, dill och gräddfil, vinäger, tryffel och parmesan med flera.

Omdöme: Den omåttligt populära chipssmaken sourcream & onion (gräddfil och lök) lanserades redan på 1980-talet av Estrella. Bjäres version smakar kraftigt av lök med en lite försiktigare gräddfilssmak och rejält med salt. Relativt små chips som är väl friterade med en snygg skalrand och ett riktigt bra krisp.
Bild: Ö-chips

Ö-CHIPS: OLIV, RAMSLÖK, HAVSSALT

Kortomdöme: Kraftig smak

Cirkapris: 43 kr

Vikt: 50 g

Pris/100 gram: 86 kr

Innehåll förutom potatis: Rapsolja, solrosolja, maltodextrin, havssalt, vitlök, lök, socker, jästextrakt, naturlig arom, krydda, salt, ramslök, arom.

Friterad i: Rapsolja, solrosolja

Energi/100 gram: 526 kcal

Fett/100 gram: 32,3 g

Tillverkade på Gotland

Andra chipssorter från samma märke: Tryffel och parmesan, bacon, cheddar och hot sauce, lime, gräddfil och chipotle.

Omdöme: Små, relativt tjocka och rejält friterade chips med skalet kvar viket ger ett kraftigt krisp. Erbjuder mycket smak och stor sälta. Smaken är framtagen med sommelier för att passa vitt vin. Ramslöken slår igenom fint medan olivsmaken håller sig i bakgrunden. Påsen fungerar som en skål med stadig botten.
Bild: Pipers

PIPERS: JALAPEÑO OCH DILL

Kortomdöme: Chilistarka

Cirkapris: 40 kr

Vikt: 150 g

Pris/100 gram: 27 kr

Innehåll förutom potatis: Solrosolja, maltodextrin, salt, naturliga aromämnen, grönt paprikapulver, socker, vitlökspulver, jalapeñopulver, surhetsreglerande ämnen, lökpulver, naturliga smakämnen, dill, jästextraktpulver, citronsyra, karamelliserat socker.

Friterad i: Solrosolja

Energi/100 gram: 544 kcal

Fett/100 gram: 33 g

Tillverkade i Lincolnshire, Storbritannien

Andra chipssorter från samma märke: Cheddar och lök, havssalt, vinäger, tomat, chorizo med flera.

Omdöme: De här chipsen är lite luriga med sitt ljusa, lättfriterade utseende som döljer både sötma, syra och ett rejält chilitryck i eftersmaken. Några i panelen tycker de är för starka i smaken, eller att de har en lite konstgjord eftersmak och saknar tillräcklig sälta. Bra krisp, även om de upplevs som lite oljiga.
Bild: Sal de Ibiza

SAL DE IBIZA: SALT

Kortomdöme: Tråkiga

Cirkapris: 45 kr

Vikt: 125 g

Pris/100 gram: 36 kr

Innehåll förutom potatis: Solrosolja, salt (Fleur de Sel och havssalt).

Friterad i: Solrosolja

Energi/100 gram: 533 kcal

Fett/100 gram: 32,6 g

Tillverkade i Ibiza, Spanien

Andra chipssorter från samma märke: Vit tryffel, salt och vinäger

Omdöme: Stora, ljusa, lättfriterade chips – som smakar kartong. Man kan knappt ens ana saltet, vilket är lite märkligt med tanke på produktens smaksättning. Sal de Ibizas chips är dessutom så spröda att de nästan inte håller för att dippas i en smakrik sås. Ett tråkigt och dyrt chips.
Bild: Tyrrells

TYRRELLS: HAVSSALT OCH VINÄGER

Kortomdöme: Syrligt

Cirkapris: 45 kr

Vikt: 150 g

Pris/100 gram: 30 kr

Innehåll förutom potatis: Solrosolja, maltodextrin, havssalt, potatisstärkelse, torkad äppelcidervinäger, torkad ättiksprit, socker, naturligt arom, torkat maltvinäger, äppelpulver, naturliga antioxidanter (rosmarinextrakt).

Friterad i: Solrosolja

Energi/100 gram: 488 kcal

Fett/100 gram: 25,9 g

Tillverkade i Herefordshire, Storbritannien

Andra chipssorter från samma märke: Cheddar och gräslök, tryffel och havssalt, gräddfil och chili med flera.

Omdöme: Klassisk brittisk chipskrydda som smakar språkresa. Antingen gillar man vinägerchips, eller så gör man det inte – panelen är delad. Chipsen är lätt friterade och har en subtil och välbalanserad vinägersmak med ett fint krisp. Dessa chips kan introducera nybörjare i vinägerchipsens syrliga värl
Bild: Gårdschips

GÅRDSCHIPS: PARMESAN

Kortomdöme: Lättätna

Cirkapris: 21 kr

Vikt: 150 g

Pris/100 gram: 14 kr

Innehåll förutom potatis: Rapsolja, kryddblandning: salt, vasslepulver, druvsocker, ostpulver på parmigiano reggiano, mjölkprotein, potatisstärkelse, jästextrakt, socker, arom, surhetsreglerande medel, mjölksyra.

Friterad i: Rapsolja

Energi/100 gram: 530 kcal

Fett/100 gram: 33,7 g

Tillverkade i Halland

Andra chipssorter från samma märke: Tryffel, sourcream och black garlic, cheddar, peccorino och rosmarin, brynt smör och dill med flera.

Omdöme: Snygga och ganska små chips med skalet kvar. Medeltjocka och relativt lätt friterade. God potatissmak som lyfts av lagrad parmesan och backas upp av en fräsch syrlighet och en lite smörig eftersmak. Lättätet och traditionellt chips med mycket umami-toner. Plus för att man uppger odlare och potatissort på påsen
ANNONS