Höns på tomten – så funkar det

Hemtrevligt kackel och nyvärpta ägg till frukost. Allt fler upptäcker charmen med egna höns hemma på villatomten. Men hur funkar det och vilka regler gäller?

ANNONS
|

I en villaträdgård söder om Stockholm trippar hönorna Skräbban, Mössan och Piaf runt och pickar efter majskorn som deras matte Carolina Alm har slängt ut till dem. I hönshuset strax intill ligger Barbro och värper medan systrarna Ponny och Maggan sprätter runt och letar mask i hönsgården. Totalt bor det sex hönor hemma hos Carolina och hennes familj, som består av maken Anders, tre tonårsbarn, en hund och en katt. Paret är inne på sitt sjunde år som hönsägare.

– För mig började det med ett kombinerat djur- och matintresse. Jag har alltid tyckt mycket om djur och drömde länge om höns innan vi slog till. Men det tog ett tag att övertala Anders.

ANNONS

För det kräver en del förberedelser och engagemang att bli med höns. Till att börja med måste du söka tillstånd hos kommunen om du bor i detaljplanerat område. De bestämmer till exempel om du får ha tupp, om det krävs godkännande från grannarna och hur många hönor du får äga. Du måste även registrera dig hos Jordbruksverket som hobbyhönsägare. De bestämmer minimireglerna för hur man ska hålla hönsen, till exempel hur många djur du får ha per kvadratmeter. Slutligen är det bra att kontakta sin länsstyrelse för att bekräfta att du uppfyller alla regelverk eftersom de är den myndighet som avgör detta vid eventuell kontroll.

Det bästa med hönorna, förutom de färska äggen är, enligt Carolina, att följa det sociala spelet mellan fåglarna.

– Det är lite som att titta på en såpopera på ett språk man inte förstår. Man fattar intrigen i sin helhet men inte detaljerna. Hönor är verkligen intressanta varelser och det är ett tydligt samspel och en väldig rangordning i flocken.

På familjen Alms tomt fanns ett litet hus som passade perfekt att bygga om till hönshus. Den som inte har det så förspänt måste bygga själv. Hönshuset behöver ha sittpinnar, matautomat, vatten, reden och strö på golvet. Det ska också ha fönster eller någon typ av dagsljusbelysning. På vintern är det viktigt med en värmekälla om huset inte är isolerat och en balja med sand inne i hönshuset som hönorna kan bada i. I den inhägnande hönsgården kan man lägga ett bildäck, en gren eller en stubbe som hönorna kan sitta på. När väl huset och gården är på plats är det inte så tidskrävande att ha höns, tycker Carolina.

– Jag ger dem mat och vatten varje dag och städar ur hönshuset regelbundet. En gång om året blir det en storstädning.

Carolinas hönor får spatsera runt på den inhägnade tomten när någon i familjen kan ha lite koll på dem. Annars är det den rovdjurssäkra hönsgården som gäller.

– Vi har haft besök av både räv och duvhök så numera får de hålla sig till gården när vi inte kan ha dem under uppsikt.

Kostnaden för att skaffa höns varierar beroende på antal, hur du väljer att bygga ditt hönshus och var du bor – avgiften för tillståndet varierar nämligen i landets kommuner. Vissa hönor äter mer och värper mindre och blir därför ”dyrare i drift”.

– När det gäller att bygga hönshus och gård använde vi spillvirke och köpte enkla backar från Ikea. Och visst kostar det en del med foder, inredning och veterinär. Men man har inte höns för att spara pengar på matkontot direkt, säger Carolina och ler.

FYRA TIPS TILL DIG MED HÖNSDRÖMMAR

+ Läs på noga innan du slår till. Gör gärna studiebesök hos någon med höns.

+ Ha en bra hönsvakt som passar dina hönor när du är borta. De ska ha mat och vatten varje dag, samt släppas ut en stund.

+ Hönor är allätare och äter gärna matrester men se då till att resterna är upphettade för att undvika risk för smitta. Viss mat är farlig för höns, till exempel avokado och citrus.

+ Glöm inte att hägna in såväl gård som taket över gården. Gräv ner nätet minst en halvmeter i marken för att hindra rovdjur från att ta sig in.

Källa: Carolina Alm och Granngården

REGLER OCH TILLSTÅND

+ Om du har höns i detaljplanerat område behöver du oftast ha tillstånd från kommunen. Kontakta din kommun för mer information om vad som gäller där du bor – reglerna för höns i detaljplanerat område varierar över landet. Det är oftast miljöförvaltningen som har hand om hönsfrågor.

+ Utöver kommunens tillstånd måste du även registrera dig hos Jordbruksverket. Det gäller oavsett hur många fåglar du har eller vad syftet är med dem. Registret är till för att veta var det finns djur, så att djurägare kan kontaktas vid ett sjukdomsutbrott.

+ Jordbruksverket har även bestämmelser om hur många hönor du max får ha per kvadratmeter. Kontakta gärna även din länsstyrelse om du är osäker på om dina planer för hönsen uppfyller regelverket eftersom de är den kontrollmyndighet som ska se till så att reglerna efterlevs.

Källa: Jordbruksverket

ANNONS