"Hem som är personliga är alltid trevligare"

Gott och blandat. Så kan man beskriva antikexperten Malin Sveholms inredningsstil. Hos henne samsas möbler från olika tider, stilar och länder.
– Bara man har en röd tråd som håller ihop intrycken så går det bra, säger hon.

ANNONS
|

LÄS MER:Investera i dina relationer med ett gästhus

Tänk om möbler kunde tala – vilka historier de hade kunnat berätta för oss. Hemma hos Malin Sveholm hade det garanterat blivit en kakofoni av olika röster. I den ljusa 1940-talsvillan i Nacka utanför Stockholm blandas afrikanska antikviteter och svenska 1800-talsmöbler med moderna designklassiker och roliga auktionsfynd.

– Jag tycker att det är kul att blanda. Hem som är personliga är alltid trevligare än de som mest ser ut som själlösa utställningslokaler eller museum, säger hon.

Det är en filosofi som hon delar med sin man Tom Österman, som även han är i antikbranschen och en av grundarna till Auctionet.com. Det märks verkligen att det bor två konstintresserade samlare i huset. Inget ser ut att ha hamnat här av en slump. Allt harmonierar stilfullt – trots sina inbördes olikheter.

ANNONS

– Vi är oftast väldigt samstämmiga i vår smak, tack och lov. Mycket hänger på hur man presenterar och grupperar. Och allt kan inte vara framme samtidigt, säger Malin.

Att det vi omger oss med har betydelse är självklart för henne. Hon präglades tidigt att se på möbler och föremål som en länk till historien, att de överför minnen mellan generationerna.

– Det förhållningssättet grundlades under uppväxten på min familjs släktställe. För mig gjorde kläderna som fanns uppe på vinden störst intryck.

Där fanns vackra aftonklänningar och spännande uniformer som både kittlade fantasin och som helt klart bidrog till Malin Sveholms yrkesval. Nu kan vi se henne som en av experterna i SVT-programmet ”Antikrundan”, där hon främst värderar just vintagekläder, -skor och -väskor.

Det är inte bara inredningen hemma hos Malin som är en blandning. Även själva huset är sammansatt. Ursprungligen är det byggt på 1940-talet, men det byggdes ut och renoverades på 1960-talet. Då fick det bland annat sin fasad av vitt tegel. Det ligger högt på en uppvuxen och lummig tomt.

– Vi föll för området, husets planlösning och att det hade så många fina arkitektoniska detaljer, till exempel den öppna spisen som är utsmyckad med kakelplattor i original av Wilhelm Kåge.

LÄS MER:Bostaden som står i ett växthus

På ena sidan av murstocken skiftar de vackra plattorna i mörkgrönt och på den andra går de i en beige nyans. Bakom spisen löper en panelklädd vägg.

– Den är av jakaranda och är väldigt speciell och tidstypisk. Vi älskar den!

Särpräglade detaljer från olika tidsepoker är något som ger ett hus dess karaktär och själ, enligt Malin.

– Det gör ont i en när folk bara river ut vackra detaljer och material av god kvalitet. Om du vill sätta din prägel på bostaden, gör det hellre med det du stoppar in den, säger Malin Sveholm.

Det senaste året har paret Sveholm–Österman fått göra just det, i Bath, England, där de är mitt uppe i ett äventyr som löper över en tvåårsperiod.

– Vi tar pulsen på den brittiska antikmarknaden och håller på att bygga upp onlineförsäljning av antikviteter där.

Det har varit lustfyllt att få skapa sitt tillfälliga hem där, berättar Malin, som har fått praktisera sin övertygelse: Att det går alldeles utmärkt att inreda hela sin bostad med bara begagnade saker – auktionsmöbler, loppisfynd och återvunna prylar.

– Vi hade bara med oss fyra tallrikar, glas, bestick, två stolar – och några tavlor.

Nästan ett år senare har de fyllt ett klassiskt fyravåningsradhus i George I-stil med nygamla förvärv.

– Det har varit ett bra sätt att lära känna den brittiska marknaden och smaken. Generellt kan man säga att de inte är så rädda för 1800-talets mahognymöbler och att blanda mönster. Ljust och fräscht är inte ledord där, säger Malin och skrattar.

När inspelningarna av säsongens ”Antikrundan” är avklarade, bär det av tillbaka till de brittiska öarna.

– Jag stortrivs där. Fast det gäller att inte bli för fäst vid sakerna bara. Tanken är att allt ska säljas när vi flyttar hem igen.

Under tiden i England har Malin fått nya preferenser.

– Jag har börjat samla på färgstarka Mason-kannor av flintgods från 1850-talet. Det var oväntat.

För den som är nyfiken på hur parets engelska hem ser ut kan kika på Instagramkontot "Twoswedesinuk".

Återstår att se hur många av influenserna som kommer att smitta av sig på hemmet i Nacka. Kanske får Malin göra plats för en prydnadshylla i mahogny där hennes kannor får en hedersplats?

LÄS MER:Mycket kärlek i ett litet rullande hem

ANNONS