Hos Jenny kommer andra hand i första hand

Hemma hos inredningsfantasten Jenny Nilzon har nästan alla saker haft tidigare ägare. Att inreda så gott som enbart med begagnat har bara fördelar, menar hon.

ANNONS
|

I det tegelröda kedjehuset med spetsigt tak och utsikt över Stockholm tar Jenny Nilzon emot, klädd i vintage från topp till tå. Loppisvurmen har hon haft med sig sedan barnsben, berättar hon:

– Mitt första loppisköp var en fantastisk klänning som jag hittade i någon lada när jag var elva år. Den fick mig att börja se mig omkring därinne, och jag minns att jag ropade till min moster: ”När jag flyttar hemifrån ska jag köpa allt på loppis – allt finns ju här!”, säger Jenny och skrattar.

JENNY NILZON

Ålder: 50 år.

Familj: Maken Michael Nilzon, 50, värderingsman på ett auktionshus, samt barnen Tim, 18, och Acke, 13.

Bor: I kedjehus på Långsjöhöjden i södra Stockholm.

Yrke: Affärsområdesansvarig på ett konsultbolag.

Riktigt så blev det inte, medger hon, men med åren har hennes hem kommit att fyllas allt mer med auktionsköp och loppisfynd. När Jenny Nilzon träffade maken Michael för lite mer än 20 år sedan insåg de snabbt att de hade loppisintresset gemensamt, och sedan dess har så gott som varje nytt köp till bostaden haft ett tidigare liv.

ANNONS

– Vi behöver inte producera mer. Och du kan verkligen skapa en egen stil på ett helt annat sätt med gamla saker – det är dessutom oftast billigare, säger Jenny.

Fysiska loppisar roligast

Även om Jenny och Michael Nilzon köper mycket via auktionshus och onlineauktioner, tycker de att de fysiska loppisarna är roligare. Helgutflykterna blir lika mycket ett sätt att umgås som att hitta nya saker.

– Det är något speciellt med de där lördagsmorgnarna, tycker jag. Vi hinner prata lite under bilresan, sedan delar vi upp oss och går själva en stund, för att mötas upp och titta vad den andra har hittat. Det blir förstås en del: ”Nej, den där följer inte med hem”, säger hon och skrattar.

Jenny Nilzon beskriver det som att hon vill omge sig med saker som har en själ och en historia, och på Instagramkontot "Flealess" kan hennes följare ta del av hennes fynd och inredningsstil.

Vintageintresset sträcker sig även till kläderna.

– Jag gillar ju ”tantklänningar” och brukar föreställa mig vad de har varit med om förut. Det kan förstås kännas lite sorgligt ibland, när en loppis består av ett dödsbo till exempel. Att saker från en persons hela liv ligger uppradade på bord till försäljning. Men sådant är ju livet – vi bygger våra hem och samlar saker som om vi vore ekorrar.

Familjens bostad, ett kedjehus ritat av Gösta Nordin och byggt 1966–1967, ansågs när det begav sig höra till några av de mest påkostade nya bostäderna i hela Stockholmsområdet.

– Min man föll för små detaljer som ringklockan i original och att känslan var som att befinna sig en lägenhet – han var faktiskt egentligen inte så sugen på att flytta till hus. Men 1960-talet har vi alltid gillat, båda två.

Eklektisk inredning

Inredningen är en mix av design från olika decennier, men med tonvikten på 1960-, 1970- och 1980-talen. Helheten känns både unik och genomtänkt, men enligt Jenny finns det absolut ingen plan med att hålla sig till vissa epoker eller formgivare.

– Vi köper saker vi gillar, och så försöker vi göra plats för dem. Jag brukar säga att vår stil är att vi inte har någon stil, utan att det bara är en samling saker vi tycker om. Eklektisk är nog det ord som beskriver inredningen bäst.

I hemmet finns mycket konst, främst ett resultat av att Michael själv jobbar på ett auktionshus. Här och var skapas samlingar – i lådorna i ett vackert art déco-skåp hittas otaliga bestickuppsättningar i olika färger och material, och i alla vitrinskåp finns mängder med porslin och prydnadsföremål. Ja, i varje hörn finns något intressant att fästa blicken på.

– Vissa saker får stå på vänt ett tag i garaget innan de kommer in, och sedan, plötsligt, kommer vi på var de får plats. Fortfarande både försvinner och tillkommer saker här hemma, men vi har lugnat oss lite och hänger inte på låset till loppisarna så ofta. Även om det är begagnat är det ju konsumtion som inte får gå över styr.

Jenny Nilzon har alltid dragits till stilar som förknippas med vissa decennier, som 1960-talet, men hon säger också att hon knappast är immun mot trender.

– Jag tror få är det, vi påverkas nog alla. Själv märker jag att jag har blivit mer förtjust i 1980-talet på senare år, vilket säkert beror på att det börjar bli trendigt igen.

Samtidigt säger hon att just trenderna kan få henne att tröttna på saker också. I vardagsrummet står ett litet, knallblått bord, köpt på loppis för en femtiolapp – ett bord som hon anar kommer att få vandra vidare med tiden.

– Jag köpte det innan den där blå färgen började dyka upp överallt i inredningsreportagen, och älskar att den är en sådan färgklick i vårt ganska beige och bruna hem. Men jag vet också att när jag sett en sådan färg för mycket så riskerar jag att tröttna.

JENNYS TIPS FÖR VINTAGEINREDNING

+ Ha en lista. ”Även om jag själv sällan har det, så tror jag det är smart att skriva ned saker man letar efter, om man inte är så loppisvan. Annars kan det lätt kännas överväldigande med så mycket osorterade prylar.”

+ Bortse från trender. ”Fundera inte så mycket över vad som är ute eller inte, eller vad som kan tänkas vara värt pengar. Utgå i stället från vad just du gillar, det är så du skapar en egen stil som du kommer att trivas med över tid.”

+ Se potentialen. ”Försök att se förbi fläckar och skavanker, mycket går ju att fixa till. Mitt soffbord med korkskiva var helt mörkt när jag hittade det, men med stålull och speciell olja blev det fint igen. Tänk på att textilier alltid bör tvättas eller läggas i frysen eller utomhus vintertid, så att eventuell ohyra försvinner.”

+ Titta högt och lågt. ”Alla fynd ligger inte i ögonhöjd, så glöm inte att titta i lådan under bordet eller på hyllan högt upp på väggen.”

+ Öka frekvensen. ”I en nyköpsbutik finns allt hela tiden, men när man rör sig på second hand-marknaden måste man återvända många gånger. De bästa loppisfyndarna kommer så fort butiken öppnar, och återkommer ofta.”

LÄS MER:Martina älskar att skapa rum i miniatyr

LÄS MER:Svenska doldisparet säljer sitt lyxhus i New York

LÄS MER:Alexander Skarsgård säljer sin lägenhet i New York

ANNONS