Julen ger spelrum för pyssel och nörderi

Helena Lyths intresse för julen ledde till ett karriärbyte. Nu lever hon på att skriva om högtider – och den som stundar är speciell.
– Jag älskar julen för att den ger oss möjlighet att gå helt "bananas" på det vi brinner för.

ANNONS

Efter att Helena Lyth hade fått två barn väldigt tätt insåg hon att hon inte längre fick utlopp för sin kreativa sida i vardagen. Hon arbetade som art director, men tyckte att hon behövde ett passionsprojekt som motvikt till välling och blöjbyten.

Den främsta drömmen var att få göra en julbok – det var ju naturligt för en formgivare att tänka i de banorna. Men med två små barn i huset fanns inte tid och arbetsro för det, så kompromissen blev i stället att skapa en blogg.

– Jag trodde att jag skulle vara ensam och först i Sverige om att blogga om julen, men det visade sig att det fanns ett jättecommunity med julbloggare där ute! Jag kände mig lite knäpp som gick loss på julpynt mitt i sommaren, så jag berättade det inte för mina vänner, men jag gick helt upp i den världen och satt uppe på nätterna och jobbade, säger Helena Lyth och skrattar.

ANNONS

När vi spolar fram tio år har barnen hunnit bli tre stycken – och ganska stora – och Helena Lyth har blivit yrkesverksam högtidskreatör på heltid.

Första steget var att julbloggen fick leva året om och inkludera fler högtider – alla hjärtans dag, påsk, midsommar, kräftskiva. Det i sin tur ledde till allt fler uppdrag ute i den verkliga världen, som dukningar och pysselworkshops. Till slut räckte inte tiden till för allt och Helena Lyth sade upp sig från sitt fasta jobb på reklambyrå för att driva eget.

– Allt jag gör är fortfarande högtids- och säsongsdrivet. Innehållet är egentligen av samma typ nu som då, så oavsett om människor googlar ”tillbehör till våfflor”, ”påskpyssel” eller ”julgodis” så hittar de till min blogg, säger Helena.

Även om hon gärna plockar upp en och annan jultrend i sin blogg så vill Helena Lyth gärna påminna om att det mest uppskattade sällan är det mest moderna.

– Skulle du få en vattenskada i källaren och julpyntslådan skulle bli förstörd är det knappast den nyköpta julkulan du sörjer, utan mormors halmdekorationer från barndomshemmet eller pyntet som barnen har gjort. Just i år tror jag dessutom att vi vill ha det lite extra traditionellt eftersom många inte fick ett vanligt julfirande ifjol.

Ett decennium efter de där första tankarna på en julbok har även den blivit verklighet. Nya "Julprassel och decembermys" (Roos & Tegnér) innehåller tio år av passionerat julbloggande – recept, pyssel och traditioner. För även om Helena Lyth numera tar sig an alla högtider så är julen fortfarande speciell.

– Gillar man att baka är det inget konstigt att vara uppe en hel decembernatt och grädda julbakverk. För pysslaren finns det oändligt mycket man kan göra. I vanliga fall kan det vara jobbigt att behöva försvara sitt nörderi, men oavsett intresse ger julen oss en fristad att gå loss totalt under några veckor.

För Helena Lyth har julintresset tagit sig oanade uttryck. I dottern Hedvigs rum står ett ”julhus” – ett dockskåp som inretts i julskrud från topp till tå. Och i serveringsskåpet står en egendesignad julservis, komponerad av helvita, udda servisdelar, fyndade på loppis, som fått en röd rand målad med porslinspenna.

Helena dekorerar gärna ljusen i ljusstaken med grangirlanger av hobbyfärg och ordnar paketkalendrar till barnen av toarullar och tapetrester. Men hennes främsta budskap är inte att alla måste anstränga sig, utan tvärtom: att ta så många genvägar som möjligt.

– Du måste inte göra egen sill, det finns färdig. Dimra ner i stället för att städa. Julen är ett tillfälle att samlas, inte en tävling i vem som kan slå störst knut på sig själv, säger hon och fortsätter:

– Det är så många som mår dåligt på julafton av känslan att allt måste vara perfekt, i stället för att sänka tempot och njuta av julen i små doser under hela december. Gör bara det du mår bra av, det kommer fler jular.

För Helena Lyth själv finns få måsten inför, i stället fokuserar hon på att sprida ut julfirandet. En adventskonsert sätter stämningen kring första advent, sedan får pepparkaksbak, knäckkokande och lussebullar bli en del av en aktivitetskalender som hela familjen samlas kring.

– För mig är själva julafton dagen man samlas med släkten, men hela december handlar om att göra saker tillsammans med dem man tycker om. Julen är en högtid för alla sinnen – dofterna, smakerna, musiken, de tända ljusen, värmen från brasan. Både kropp och själ får en dos tokmys!

HELENAS FEM STÄMNINGSHÖJARE

+ Dimra ner och tänd ljus!

+ Ta in något julgrönt. Det behöver inte vara en julgran. En grön kvist i vas eller en girlang med grankvistar funkar lika bra.

+ Satsa på de snabba dofterna. Skala en clementin, värm lite glögg, ta fram burken med pepparkakor.

+ Ordna en enkel pappersgirlang. Riv eller klipp remsor av papper (tidningar, gamla räkningar eller annat), häfta ihop till rundlar och kedja ihop.

+ Glöm inte musiken. Få kan stå emot Bing Crosby – han får julcellerna i kroppen att hoppa.

ANNONS