Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Man ska ha husvagn – eller husbil?

Förra året fick pandemin oss att semestra inom landets gränser i större utsträckning – och även i sommar är det Sverige som gäller för många. Allt fler drömmer om husvagn eller husbil. Men vilket av dessa frihetsredskap ska man välja?

Friheten framför allt! För många som har husvagn eller husbil är det just att känna sig obunden som lockar mest.

– Det handlar om att enkelt kunna komma iväg. Man kan ha med sig hemmet, låta allt stå färdigpackat och bara sticka när andan faller på. Och om man ska hälsa på släktingar är man inte till besvär. Man har ju sitt eget boende, säger Maria Andersson, redaktionschef för tidningen Husbil & Husvagn.

Pandemin har fått efterfrågan på fritidsfordon att gå i taket. Från januari till och med maj i år gick husbilsregistreringarna upp med hela 46 procent jämfört med samma period 2020, medan antalet nyregistrerade husvagnar ökade med nästan 31 procent, enligt Trafikanalys. Samtidigt rapporterar Husvagnsbranschens Riksförbund att lagren av begagnade fritidsfordon börjar sina.

– Det är också många som vill hyra husvagnar och husbilar. Vi har ofta kontakt med uthyrningsfirmor och de har många förstagångstestare. På vissa håll var det fullbokat redan i januari-februari, berättar Maria Andersson.

Vilka är då de största skillnaderna mellan dessa två typer av rullande hem? I grunden handlar det helt enkelt om tycke och smak. Och kanske ekonomi.

En husvagn kräver en bil med dragkrok men kostar oftast mindre än en husbil. Däremot är bränsleförbrukningen generellt högre, då dragbilen får slita och luftmotståndet är högt. En husvagn kan upplevas som osmidig, inte minst i städer – men kan lämnas kvar när man har slagit läger och vill se sig omkring med bilen.

– Husvagnar är inte alltid välkomna på ställplatser. De kräver mer utrymme än husbilar och fordrar lite mer planering. De som kör husbil är ofta mer flexibla i sitt resande och stannar kortare tid på samma plats, konstaterar Maria Andersson.

En husbil är en allt i ett-lösning. Den brukar ha större vattentankar och batterier som laddas under körning. Krocksäkerheten är dock sämre, bodelen kan kännas trängre och bilen belastas av en hög fordonsskatt. Däremot är den smidigare på vägen, alltid flyttbar och kräver inget stök med att koppla en vagn.

Oavsett vilket fritidsfordon man väljer gäller det att ha tålamod på semestern.

– Jag tror att det kommer att bli helt fullt i sommar! Om man vill ha plats måste man förboka campingen – eller komma till ställplatsen i god tid, tipsar Maria Andersson.

FÖRDELAR OCH NACKDELAR

Valet mellan husbil och husvagn handlar främst om ekonomi, om hur många man är och vilka behov av bekvämligheter man har. Båda finns i jättelika lyxvarianter med badrum, duschkabin, stor köksdel och bar. Billigast är en äldre husvagn i liten storlek, utan så många faciliteter.

En ny husvagn kostar vanligen mellan 200 000 och 800 000 kronor medan priset för en ny husbil ofta ligger mellan 700 000 och 1,3 miljoner kronor. Det finns även lyxigare modeller för många miljoner kronor.

+ Husvagn

Om inte bilen och vagnen hamnar inom de tillåtna viktnivåerna för B-körkort krävs BE, behörighet för bil med tungt släp.

Måste inte försäkras, även om det rekommenderas, då bilens trafikförsäkring gäller.

+ Husbil

Om husbilen överskrider 3,5 ton fordras körkort med C1-behörighet – men B-körkort som togs före 1996, och som inte har varit indraget, har ingen viktbegränsning.

Kräver fler servicepunkter än husvagn för att hållas i ett trafiksäkert skick.

Källa: M Sverige

LÄS MER: Bästsäljare på el – inget för långfärden

LÄS MER: Mycket kärlek i ett litet rullande hem

LÄS MER: En 110-årig ikon gasar vidare

LÄS MER: Stort sug efter hyrbåtar i år

LÄS MER: Fler ställer om till eldriven fordonsflotta

LÄS MER: 15 nya vätgasmackar i Sverige