Mycket kärlek i ett litet rullande hem

Det är fritt, mysigt och kompakt. Allt fler upptäcker charmen med att leva "vanlife". Sofia och Anton är två av dem som har valt bort fast bostad och nu kajkar land och rike runt i sin ombyggda skåpbil

ANNONS
|

LÄS MER:En 110-årig ikon gasar vidare

– Välkomna! hälsar Sofia Lindhe och Anton Pehrson och visar in oss i sitt hem – en ombyggd skåpbil.

Utifrån ser den ut som vilken anonym vit van som helst. Men så fort sidodörren skjuts upp inser man att detta inte är ett vanligt fordon. Förutom den mysiga och välgenomtänkta inredningen med turkosmålade skåp, fluffiga kuddar, tavlor och krukväxter finns även en bekväm dubbelsäng, spis, en matplats med två sköna soffor och en liten toalett – ja, till och med en dusch med varmvatten som värms upp medan man kör.

– Vi har en dieselvärmare också som man kan slå på när det blir kyligt, och när vi är kopplade till landström har vi golvvärme, säger Anton och pekar på de få kvadratmetrarna som täcks av ett ljust laminatgolv.

ANNONS

Sofias och Antons skåpbilsäventyr började förra sommaren. Då fick det unga paret, som träffades via SVT:s serie "Gift vid första ögonkastet", upp ögonen för så kallat vanlife.

LÄS MER:Stort sug efter hyrbåtar i år

– Jag såg en annons på Blocket om en skåpbil som var till salu och föreslog för Anton att vi skulle slå till, för att bygga om så att man kunde bo i den. Jag hade en dröm om att resa ut i Europa, säger Sofia som snabbt fick med sig Anton på idén.

De slog till och bygget av deras första van, som fick smeknamnet Regnbåge, satte igång. De gjorde allt själva – isolerade väggar, fixade tak och golv, ordnade ventiler, taklucka, el, värme och vatten och själva inredningen.

– Vi hade ingen koll alls på hur man gör, men lyckades ändå rätt bra genom att läsa på, gå med i forum, göra fel och göra om, säger Anton.

Efter tre månader och en del möda var Regnbågen färdig och Sofia och Anton blev snabbt förälskade i sitt nya liv på rull. Ganska snart kändes bilen dock lite trång.

– Den var egentligen bara en säng på fyra hjul. Så när vi fick chansen att köpa den här större skåpbilen i våras var det som en dröm. Den var redan färdiginredd, så allt vi har behövt göra är lite invändig målning, säger Sofia.

Den nya skåpbilen, som fått namnet Solstrålen, är numera deras fasta punkt i tillvaron. Här bor, jobbar och pluggar de. Eller fast och fast – själva charmen med att bo i en skåpbil är ju just mobiliteten, påpekar Sofia och berättar att de aldrig sover mer än en natt på samma ställe. De brukar parkera på helt vanliga parkeringsplatser eller i ett skogsbryn, gärna nära en sjö.

SOFIAS OCH ANTONS TIPS FÖR ”VANLIFE”

+ Planera lagom mycket innan du börjar bygga din van. Det är bra att ha en plan, men den kommer med all säkerhet att behöva revideras. Tänk också på att det mesta tar längre tid än du först tror.

+ Var noggrann med att få till bra isolering och ventilation. Det är viktigt för att kunna ha ett skönt inneklimat både på sommaren och vintern.

+ Tänk utanför boxen när det gäller inredning och lösningar. Det finns mycket som går att använda utanför sitt ursprungliga användningsområde, till exempel blir hållare för usb-sladdar perfekta tandborsthållare.

+ Kostnaden för att bygga om en van kan variera rejält. Mycket går att skaffa begagnat, till exempel på bilskroten eller Blocket. Räkna dock med att vissa saker kostar mer än du tror. Till exempel gick det åt mycket mer isolering än vi hade trott.

+ Magneter är en superbra inredningsgrej. Krokar, tavlor och mycket annat fäster perfekt med starka magneter och du slipper skruva hål i väggen.

+ Bli en mästare på Google Maps, eller någon likande app. Det är superbra att använda satellitfunktionen när man letar efter sovplats.

– Vi letar alltid efter sjöar! Det är så härligt att vakna upp på nya platser varje morgon. Det finns inget bättre än att slå upp bakdörrarna och se ut över ett vackert landskap.

Skåpbilen går på diesel och har en 70-literstank för dricksvatten, som de fyller på vid bensinstationer längs vägen. Kemtoaletten och gråvattnet från disk och dusch töms på Trafikverkets rastplatser eller på en campingplats. Anton är toalettansvarig och har ett gott råd:

– Vänta inte för länge med att tömma toan! Det blir inte kul när den är smockfull, det vet jag av erfarenhet.

Elen i bilen går på tolv volt och drivs dels av ett separat batteri, dels av solceller på taket.

– Det enda vi ska få till nu är ett fungerande 230-voltsuttag så vi kan ladda våra mobiler och datorer i bilen. För tillfället kan vi bara använda de eluttagen när vi är kopplade på landström, så det blir en del kafébesök för att ladda, säger Anton med ett leende.

Förvaring finns det gott om i bilen. Dels i skåpen som löper längs väggarna, där parets kläder har sin plats, men också under sängen, sofforna och i bakluckan – här ryms allt från verktyg och köksattiraljer till cyklar, hängmatta och grill.

LÄS MER:Så bodde vi från norr till söder

På kvällen när det är dags att sova drar de ut en extra skiva i fotänden och sängen blir då två meter lång. De har till och med plats för en nattgäst i den extrasäng som går att bädda upp mellan sofforna.

Sofias och Antons skåpbilsresa, som startade med ett infall förra sommaren, rullar vidare. Att slå sig ner i ett fast boende utan hjul känns avlägset. Nu stundar en sommarturné runt om i Sverige och när pandemin har lagt sig är planen att dra ut i Europa.

– Jag vill köra runt på serpentinvägar och parkera vid olika vackra sjöar varje dag, säger Sofia och får medhåll av Anton.

– Frihetskänslan av att bara dra iväg och kunna stå var som helst, oavsett om man är i stan eller på landet, det slår verkligen allt.

LÄS MER:Bostaden som står i ett växthus

LÄS MER:Fler ställer om till eldriven fordonsflotta

SOFIA OCH ANTON

Namn: Sofia Lindhe, 26 år, och Anton Pehrson, 29 år.

Gör: Sofia pluggar till lärare, Anton arbetar som kundtjänstchef hos en tv-operatör.

Familj: Varandra och hunden Liam, 4 år.

Följ Sofias och Antons resa på Instagramkontot "Regnbagsreggad".

ANNONS