Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Publiktak och restriktioner släpps

Publiktaket för allmänna sammankomster slopas från och med den 29 september, det meddelar regeringen tillsammans med Folkhälsomyndigheten på sin pressträff.
– I slutet av denna månad kommer vi kunna ha fulla salonger runt om i landet, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind.

Under tisdagen höll socialminister Lena Hallengren och kultur- och demokratiminister Amanda Lind en pressträff. Medverkade gjorde också Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson.

I dagsläget är det fortsatt deltagarbegränsningar för allmänna och offentliga sammankomster, bland annat för sport- och idrottsevenemang. Men i regeringens preliminära plan för avvecklandet av restriktionerna finns en plan för att de ska upphöra i september.

Så blir också fallet, från och med 29 september tas deltagartaken bort, meddelar regeringen på sin presskonferens.

– Deltagarbegränsningar för allmänna, offentliga och privata sammankomster kommer att tas bort, säger Lena Hallengren.

Beskedet innebär att bland annat fotbolls- och hockeyarenor kommer kunna fylla sina läktare igen, då avståndskravet mellan sällskap också slopas.

– I slutet av denna månad kommer vi kunna ha fulla salonger och läktare runt om i landet, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind.

Hallengren meddelar också att regeringen ser över möjligheterna att ett vaccinationsbevis ska kunna användas. Det finns en plan för hur de ska kunna användas.

– Men tanken är inte att det ska behöva användas utan vi har beretts för att vi ska ha en beredskap och nu remitterar vi detta, säger Hallengren.

Men Lena Hallengren meddelar att vaccinpass inte kommer behöva användas om man lyfter deltagartaket. Förslaget är på remiss om det är så att man inte kan lätta restriktionerna den 29 september.

– Då försvinner nyttan med ett vaccinationsbevis. Det var ju för att kunna ta in fler, säger Lena Hallengren.

Passen kan i så fall komma att användas vid stora evenemang där restriktioner fortfarande kan finnas kvar, om Folkhälsomyndigheten rekommenderar det.

– Stora evenemang för 15 000 vill vi fråga Folkhälsomyndigheten om man ska ha tak eller begränsningar på något sätt. Det är inte säkert att de tycker det, säger Hallengren.

Som grund till detta beslut ligger en god vaccinationstakt där runt 80 procent av Sveriges befolkning idag fått minst en spruta.

– Vaccinerna har visat sig vara effektiva. Vi har en god vaccinationstäckning och kan tydligt se effekten av vaccinationerna. Vi har de lägsta dödssiffrorna i Europa, säger Folkhälsomyndighetens Johan Carlsson.

Johan Carlsson meddelar också att om man är fullvaccinerad efter den 29 september kommer man kunna leva som vanligt.

– Ännu mer återgår till det normala. Är man fullvaccinerad kan man i stora drag leva som vanligt. Svar ja.

Folkhälsomyndigheten får under presskonferensen en fråga om man efter den 29 september kommer kunna gå ut på nattklubb igen. På den frågan är Johan Carlsson tydlig.

– Ja.