Anders Tegnell  menar trots  larmen från regionerna att statistiken som Folkhälsomyndigheten får från dem är värdefull.
Anders Tegnell menar trots larmen från regionerna att statistiken som Folkhälsomyndigheten får från dem är värdefull. Bild: Peter Holgersson AB

Regionernas covid-statistik kan vara missvisande

Siffrorna över antalet covid-patienter som vårdas på landets sjukhus kan vara missvisande, rapporterar DN. Personer som vårdas för till exempel benbrott kan räknas in i statistiken utan att det är för covid-19 de behöver vård. ”Alltmer signaler om att den data vi har överskattar vård-belastningen”, skriver Anders Tegnell i ett mejl som tidningen har tagit del av.

ANNONS

Varje måndag och onsdag uppdaterar till exempel Västra Götalandsregionen på sin hemsida hur många patienter med covid-19 som vårdas på regionens sjukhus.

VG-regionen likt Sveriges övriga regioner rapporterar också regelbundet statistiken till Folkhälsomyndigheten.

Statistiken ligger sedan till grund för de avvägningar och rekommendationer Folkhälsomyndigheten ger till regeringen om till exempel smittskyddsåtgärder.

Statistiken kan dock vara missvisande då samtliga patienter som läggs in på sjukhus testas för covid-19, oavsett vilken anledningen är till att de behöver vård, rapporterar DN.

Tidningen rapporterar till exempel att en person som vårdats för ett benbrott räknats in i statistiken över antalet covid-patienter efter att ha testat positivt för sjukdomen.

ANNONS

Tegnell: ”Alltmer signaler”

DN har också tagit del av ett mejl som Akademiska sjukhuset i Uppsala skickat till statsepidemiolog Anders Tegnell med rubriken: ”Missvisande statistik om COVID och slutenvård”.

I mejlet står det att endast en tredjedel av patienterna som testat positivt för covid-19 på sjukhuset är inlagda på grund av sjukdomen.

Mejlet ska Anders Tegnell sedan skickat vidare till en enhetschef på sin myndighet och skrivit:

”Alltmer signaler om att den data vi har överskattar vård-belastningen”.

Enligt DN har minst tre av landets regioner skickat signaler till Folkhälsomyndigheten om att deras statistik över antalet covid-patienter kan vara missvisande.

I Västra Götalandsregionen vårdades det under onsdagen totalt 245 patienter med covid-19 på sjukhus, varav 140 av dem på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Magnus Gisslén är överläkare på Sahlgrenska och professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet. Till DN säger Gisslén att hans uppskattning är att fler än en tredjedel av VG-regionens covid-patienter är inlagda för en annan orsak än covid-19.

– Sannolikt är det betydligt fler än en tredjedel. Det är svårt att ge en exakt siffra. Det här gäller de som är vaccinerade. Många av de vaccinerade ligger inne för något helt annat men har testats positivt för covid. De skulle med andra ord ha legat inne oavsett om de hade covid eller inte. För att man ska få reda på det verkliga antalet behöver man gå genom journaler, säger överläkaren.

Innebär merarbete för vården oavsett huvuddiagnos

Den senaste tiden har den nya virusvarianten omikron i det närmaste helt tagit över i Sverige precis som i stora delar av världen. Varianten bedöms vara smittsammare än tidigare varianter, och verkar dessutom kunna runda vaccinen, vilket sannolikt är bakgrunden till att rekordmånga svenskar just nu testar positivt. I de flesta fall orsakar omikron samtidigt inte allvarlig sjukdom för vaccinerade personer.

När regeringen i måndags presenterade de skärpta restriktionerna som trädde i kraft under onsdagen motiverades besluten med att den ökade smittspridningen riskerar att överbelasta vården.

Utöver regionerna så rapporterar även Socialstyrelsen siffror över antalet inneliggande patienter med covid-19, dock med en viss eftersläpning. Enligt DN justeras socialstyrelsens siffror när patienter skrivs ut från sjukhus då läkare kan ange både en huvuddiagnos och en bidiagnos.

Trots larmen om att covid-statistiken från regionerna kan vara missvisande menar Anders Tegnell att siffrorna är viktiga.

– Vi pratar om en överskattning av de som verkligen vårdas för covid. Sedan är det ju så att även de som vårdas med covid innebär ett merarbete för vården eftersom de behöver isolering och specialhantering, säger han till DN.

Kan sluta klassas som samhällsfarlig

Covid-19 har sedan februari 2020 klassats som en samhällsfarlig sjukdom i Sverige. Enligt Tegnell finns fortsatt anledning till att det beslutet ska stå fast.

När covid-19 bör betraktas som vilken infektion som helst menar han är för tidigt att säga något om då viruset vid upprepade tillfällen har överraskat expertisen.

– Det beror helt på hur det kommer utvecklas. Eftersom omikron är så mycket mildare så kanske vi är i ett sådant läge framåt vårkanten, säger statsepidemiologen till DN.

ANNONS