Res säkert och smidigt i sommar

Sommarens ledighet nalkas, och många längtar efter möten med nya människor och kulturer på fjärran destinationer. Men hur ska man tänka när det är dags att välja resmål och boka biljetter så här i pandemins efterdyningar? Vi reder ut vad som gäller.

ANNONS
|

Antalet fall av covid-19 minskar och många har börjat resa utomlands igen – eller planerar för det. Men läget är inte som före pandemin. Munskydd krävs fortfarande på många flygresor och man måste numera navigera mellan alltifrån lokala akuta nedstängningar till appar för kontaktspårning.

Anna Hagberg på resebyrån Ving bekräftar att resandet har kommit igång – med en del förändrade mönster.

– Intresset för en aktiv semester har ökat. Det handlar dels om att vi på grund av pandemin genomfört mer aktiviteter utomhus på hotellen som till exempel yoga, men även att folk efterfrågar mer upplevelser och aktiviteter, som vandring och padel. Vi har också gjort förändringar kring hur folk rör sig och köar på hotellrestaurangerna. Där kan nog vissa rutiner leva kvar efter pandemin.

ANNONS

Så vad ska man då tänka på om man ska resa utomlands? Först och främst bör man se till att ha ett så bra skydd mot covid-19 som möjligt. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla som erbjuds vaccination antar erbjudandet.

Man ska också ta med i beräkningen att väntetiderna för ett nytt pass just nu är extremt långa. Ett alternativ är att söka ett provisoriskt pass. Det görs på flygplatsen tidigast 72 timmar innan avresan. Men det är dyrt och gäller bara för den specifika resan. Köerna är dessutom långa och polismyndigheten kan inte lämna några garantier i förväg.

En del destinationer kräver fortfarande covidbevis av olika slag, exempelvis kan du behöva visa upp ett negativt testresultat innan du åker. På en del flygplatser, till exempel Arlanda, finns testcenter. Man bör dock vara beredd på att det kan vara svårt att få tid och att det kan ta upp till fyra timmar att få svar.

Många länder släpper åter in turister utan krav på vaccinering eller testning på plats. Men enligt Tobias Axerup, gruppchef för konsulär krisberedskap på UD:s konsulära enhet, varierar situationen mycket från land till land – och kan ändras med kort varsel.

– Den viktigaste uppmaningen från oss är att läsa på vad som gäller inför en resa, säger han.

För att åka till många svenskars favoritresmål Spanien behövs ett giltigt covidbevis för alla över tolv år. Kravet på munskydd har dock nyligen hävts på de flesta platser. Men här är reglerna extra snåriga.

– I Spanien fattas en del pandemibestämmelser på regional nivå, så de kan ibland variera mellan olika regioner.

I Italien är det krav på munskydd på många evenemang inomhus. Vid inresa krävs ett giltigt covidbevis för alla resenärer över sex år.

Till Grekland kan man däremot resa utan covidbevis, men man får vara beredd på att behöva testa sig vid inresa.

– Där genomförs ibland slumpmässiga PCR-tester vid ankomst och om man då är smittad så är det fem dagars karantän som gäller, säger Tobias Axerup.

I Grekland är det munskyddskrav inomhus och i kollektivtrafiken tills vidare.

Det krävs även i många offentliga utrymmen i Thailand, som har tagit bort karantänskravet för fullvaccinerade resenärer. Här gäller också fortsatt att man före avresa måste registrera sig och få ett särskilt pass för inresa.

Man kan också förvänta sig en del förändringar när man väl är framme på resmålet, enligt Anna Hagberg på Ving. Många turistorter ser annorlunda ut nu jämfört med före pandemin.

– En del hotell, restauranger och butiker har fått stänga igen och många har kanske inte kunnat öppna igen. Men mycket är också på väg tillbaka, säger hon.

TÄNK PÅ DET HÄR INFÖR RESAN

+ Läs på om vad som gäller i landet du ska besöka. Information finns på sajten Swedenabroad.se och i appen UD Resklar.

+ Det finns tre typer av covidbevis: bevis på vaccination, bevis på negativt covidtest genom ett PCR- eller antigentest, eller bevis på att du har tillfrisknat från covid-19. Det kan laddas ner på covidbevis.se, alternativt hämtas ut på apotek eller testcenter.

+ Ska du flyga? Kolla med flygbolaget om du behöver bära munskydd på planet.

+ Se till att ha en försäkring för hela reseperioden och kolla vad den täcker. Vad händer om du exempelvis får covid-19 inför resan? Olika bolag har olika villkor.

+ Var beredd på oförutsedda utgifter. Var också ute i god tid om du skulle bli försenad på grund av exempelvis testning.

+ Res inte om du har symtom som kan vara covid-19.

+ Säkerställ att du kan isolera dig på ditt resmål, alternativt ta dig hem på ett sådant sätt att du inte riskerar att smitta andra om du utvecklar covid-19-symptom.

+ På UD:s hemsida kan du se vilka länder som myndigheten avråder från att resa till, exempelvis på grund av krig och katastrofer.

Källor: UD, Folkhälsomyndigheten, Krisinformation.se.

ANNONS