Så lyckas du med ditt livs affär

Den smartaste investeringen inför bostadsaffären är helt gratis: Att läsa på.
– Har man koll på fallgroparna finns bättre förutsättningar för en lyckad uppgörelse – både för köparen och säljaren, säger författaren Annica Triberg som har skrivit den nya boken ”Till salu”.

ANNONS
|

Alla som någon gång har genomfört en bostadsaffär vet vilken inre berg-och-dalbana det innebär. Förutom att stora summor pengar står på spel, finns både tid och känslor investerade i projektet.

– Trots att det är en av livets största affärer har många rätt dålig koll på vad som gäller, säger journalisten och författaren Annica Triberg.

Hon har skrivit ”Till salu” (Bokförlaget Max Ström, 2021), en handbok för den som antingen ska sälja eller köpa en bostad. Till sin hjälp har hon haft experter från bland annat sajten Hemnet och Mäklarsamfundet – men hon är också ganska erfaren själv. Hon har köpt och sålt både hus, lägenheter och sommarställen. Hittills har det blivit drygt ett dussin affärer.

ANNONS

– Jag har absolut gjort misstag längs vägen. Men att lita på sin magkänsla är faktiskt inte så dumt – om man backar upp den med kunskap, säger Annica.

Att köpa drömlägenheten i en bostadsrättsförening med stora skulder och allmänt dålig ekonomi är som att be om magsår. Stiger räntorna kan det hända att avgiften du betalar till föreningen behöver höjas ordentligt.

– Undersök alltid hur stora föreningens lån är. Om lägenhetens andelstal är fyra procent, tar du i praktiken även på dig lån som motsvarar fyra procent av föreningens lån.

En bra början för den som vill köpa en bostad är att gå igenom sina in- och utgifter och därefter kontakta banken för att få ett lånelöfte. Ta också höjd för utgifter som tillkommer för lagfart och pantbrev, om du planerar att köpa hus. Annica Triberg hissar även en liten varningsflagg för bostadsrätter som ligger på kommunal mark:

LÄS MER:Nytt bygge på gammalt sätt

– Om kommunen äger marken som huset står på måste man betala tomträttsavgäld. Kolla hur länge det avtalet gäller. Det finns risk att hyran höjs rejält när det ska förnyas.

På många ställen i landet är bostadsmarknaden het. Det går ofta undan och det gäller att både hålla huvudet kallt och vara på hugget i budgivningen.

– När man väl har vunnit en budgivning måste man se till att skriva avtal så snabbt som möjligt, helst samma dag. Det är vanligare än vad man tror att muntliga uppgörelser bryts. Det har hänt mig, säger Annica.

Men de snabba vändingarna till trots är det klokt att försöka tänka långsiktigt innan man slår till. Orkar du leva med utgifterna som köpet innebär, på sikt?

En egen besiktning av huset man vill köpa kan också vara bra att göra. Det går att skriva in att avtalet bara gäller om det inte dyker upp något oväntat vid besiktningen.

– För att verkligen få en ordentlig genomlysning krävs dessutom en så kallad utökad besiktning, där även vvs och el kontrolleras. Det brukar alltid löna sig att kosta på sig en sådan.

LÄS MER:Smart lösning – möbler byggda på plats

Även som säljare bör man låta ett proffs gå igenom bostaden innan man lägger ut den till försäljning, för att undvika överraskningar. Sedan gäller det att rensa, städa och plocka undan ordentligt.

– Hyr ett förråd och stuva undan möbler för att skapa rymd. Titta på ditt hem med en utomståendes ögon. Åtgärda mindre skavanker – ofta går det att höja värdet med små medel.

Välj också mäklare med omsorg, och jämför avtal. De flesta har arvoden som baseras på provision, men vissa har även fasta arvoden. Att skippa mäklare är ingenting som Annica Triberg rekommenderar.

– En bostadsaffär är komplicerad, rent juridiskt. Och vi har generellt sett bra, välutbildade mäklare i Sverige.

ANNICAS TRE BÄSTA RÅD …

… till köparen:

+ Se över din ekonomi och skaffa ett aktuellt lånelöfte.

+ Tänk på att utgifter för lagfart och pantbrev tillkommer för hus. Räkna med 10–15 procent utöver köpesumman för oförutsedda utgifter.

+ Skriv avtal snabbt – helst samma dag som du vunnit budgivningen.

… till säljaren:

+ Gör en besiktning av bostaden innan du säljer för att undvika obehagliga överraskningar senare.

+ Att köpa en stajling lönar sig oftast om objektet säljs för över en miljon.

+ Prioritera flyttstädningen. Att anlita en städfirma brukar minska risken för konflikter kring resultatet.

RÄKNA PÅ FÖRENINGENS SKULDSÄTTNING

Läs föreningens årsredovisning eller be mäklaren förklara. Räkna ut hur stor del av föreningens skulder du i praktiken tar på dig när du köper en lägenhet. Höga lån innebär höga räntekostnader – hur påverkar det föreningen – och dig – om räntan stiger?

Du kan göra ett överslag på skuldsättningen enligt nedan:

Skuldsättningsnivåer

0–5 000 kr/kvm – Låg skuldsättning.

5 000–10 000 kr/kvm – Ganska normal skuldsättning.

10 000–15 000 kr/kvm – Hög skuldsättning. Kan vara okej om fastigheten är i gott skick och har höga hyresintäkter.

15 000–20 000 kr/kvm – Mycket hög skuldsättning. Varning!

Källa: ”Till salu”, av Annica Triberg.

ANNONS