Så skyddar du huden i sommar

Antalet fall av hudcancer ökar i Sverige. Samtidigt är mer än hälften av alla svenskar osäkra på hur mycket solskydd som behövs. Vi tipsar om hur du bäst njuter av den sköna solen i sommar – utan att skada huden.

ANNONS
|

LÄS MER:Båtförsäkringar – en snårig historia

Tre av fem svenskar är antingen osäkra på eller saknar helt kunskap om hur mycket solkräm som behövs för att skydda sig mot UV-strålarna, enligt en undersökning från opinions- och marknadsundersökningsföretaget Yougov, på uppdrag av hudvårdsserien Evy Technology. Var tredje deltagare av de 1 007 personer som svarade på enkäten i februari uppger också att de medvetet slarvar med insmörjningen. Samtidigt har antalet fall av hudcancer ökat avsevärt de senaste tio åren. Det visar statistik från Socialstyrelsen som Strålsäkerhetsmyndigheten har sammanställt. Det finns en stark koppling mellan att bränna sig ofta och att drabbas av malignt melanom, som är den farligaste formen av hudcancer. Särskilt farligt är det att bränna sig som ung.

ANNONS

Magnus Crona är utredare på Läkemedelsverket och en av dem som kontrollerar att det finns dokumenterad bevisning för att solskyddsprodukterna har det solskydd de uppger, och att de är korrekt märkta för den svenska marknaden.

– Det är viktigt att skydda huden från solstrålning, och därför är det extra viktigt att de solskyddsprodukter som finns på marknaden faktiskt fungerar.

LÄS MER:Skapa uteplats med rätt känsla

Han råder konsumenter att bara köpa produkter som har märkning på svenska när man befinner sig i Sverige, och att titta efter sådana som har en instruktion för hur de ska användas för att ge utlovat skydd.

– Välj en produkt med lämplig solskyddsfaktor, SPF, för hur länge du ska vara i solen och hur känslig du är.

Enligt Magnus Crona är det också viktigt att köpa solskydd anpassade för barn till de yngre eftersom de produkterna ofta har hög SPF, är vattenresistenta och parfymfria.

För att få det solskydd som anges på förpackningen, till exempel SPF 50, så gäller det att ta ganska ordentligt med kräm. Insmörjning bör ske innan man går ut i solen, man ska använda tillräcklig mängd och återapplicera produkten under dagen. Barn ska smörjas in ungefär varannan timme och varje gång efter att de har badat.

– Våga använda rikligt med produkt oavsett solskyddsfaktor. Använd inte mindre mängd bara för att produkten har en hög SPF. Tänk på att ingen solskyddsprodukt ger fullständigt skydd, säger Magnus Crona.

Hur länge man kan vistas i direkt solljus beror på vilken hudtyp man har och vilket UV-index det är. Det är bra att gradvis vänja huden vid solen, skriver Strålsäkerhetsmyndigheten på sin sajt. Det går däremot inte att sola solarium i förebyggande syfte eftersom det inte ger något skydd mot skador från solen. Inte heller "brun-utan-sol"-produkter ger något skydd mot UV-strålning, även om man ser solbränd ut.

LÄS MER:Projekten som passar bäst på sommaren

SOLRÅD – TÄNK PÅ DETTA

+ Kläder, hatt och solglasögon ger ett mycket bra skydd.

+ Använd SPF 15 och högre där kläder inte skyddar. Använd solkräm enligt förpackningens anvisningar och undvik att använda solkräm som enda solskydd.

+ Solen är oftast starkare vid en strand med fri horisont. Försök därför att vara i skuggan när du är på stranden.

+ Skydda dig mot stark sol även på sjön, i skidbacken, i trädgården och på balkongen.

+ Om du bränner dig, tänk på att låta huden vila helt från solen så att den hinner läka. Skydda dig med kläder eller var i skuggan. Mer solkräm är ett dåligt alternativ.

Källa: Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida

Om du smörjer in dig med två lager SPF 50, blir det SPF 100 då? Nej, så fungerar det inte. Solskyddsfaktorn berättar hur många procent av solen som reflekteras bort från din hud. SFP 50 skyddar mot 98 procent av solens strålar medan SPF 15 skyddar mot cirka 93 procent av solens strålar. Men för att uppnå den utlovade effekten måste man använda tillräcklig mängd av produkten.

Att smörja in en tvåbarnsfamilj med solskyddsprodukter under en solsemester enligt rekommendationerna kan därmed bli en kostsam historia. Magnus Crona på Läkemedelsverket förklarar att solskydd är dyrt bland annat för att det krävs en mängd olika tester för varje enskild produkt för att bevisa den utlovade solskyddsfaktorn.

– Det viktigaste att tänka på är att solskyddsprodukter framför allt ska ses som ett komplement till heltäckande kläder och solhatt, och att man inte vistas i solen för länge även om man använder solskydd. Solen lyser som starkast mellan klockan elva och tre på dagen, då kan det vara bra att ta en paus.

VÄLJ RÄTT SPF

Märkningsreglerna för solskyddsprodukter ska förenkla för konsumenten att välja en produkt med lämplig solskyddsfaktor. Ta hjälp av den skyddskategori som anges på produkten i form av SPF.

+ Lågt skydd: SPF 6-10

+ Medelhögt skydd: SPF 15-25

+ Högt skydd: SPF 30-50

+ Mycket högt skydd: SPF 50+

Den lägsta tillåtna solskyddsfaktor som får anges på en solskyddsprodukt är SPF 6. Det är heller inte tillåtet att ange en solskyddsfaktor över SPF 50+ på en kosmetisk solskyddsprodukt.

Källa: EU-kommissionen

ANNONS