Så utnyttjar du stormköket bäst

Förra årets julklapp, stormköket, är utflykternas räddning – även under sommarsemestern då många vill ut i naturen. Men det gäller att tänka smart och förbereda sig noggrant för att få ut mesta möjliga av sitt stormkök.

ANNONS
|

– Allt man äter utomhus blir ju tio gånger godare än hemma!

Det säger friluftsprofilen Sofie Lantto som länge har använt olika typer av stormkök på sina vandringar och turer. Och det påståendet kan nog många skriva under på. Coronapandemin har fått fler att söka sig ut i det fria för att laga mat.

– När man är utomhus tillsammans blir det så mysigt. Det blir som en fest att laga maten ihop, säger Sofie Lantto.

Men det kräver både planering och eftertanke innan man sätter igång. För nybörjaren gäller det att först bestämma vilket sorts kök man ska ha. Utöver det klassiska Trangia-spritköket finns även olika varianter av gaskök, där man bär med sig en gastub, och vedeldade kök. Det finns för- och nackdelar med respektive sort.

ANNONS

– Ska man vandra långt har ju kökets vikt betydelse, till exempel, säger Sofie Lantto.

Kategorin lätta gaskök består av en brännare som skruvas på en gastub och ställs på marken. De är enkla att använda men kan vara lite ostadiga eftersom ytan som grytan står på inte är så stor. Stabila gaskök har i stället en slang från brännaren till gastuben, och en ställning för kastrullen bredvid. Det gör matlagningen stadigare. Men gastuberna går inte att återanvända när de är slut och det kan även vara svårt att avgöra hur mycket gas som finns kvar.

Spritköket kan å andra sidan upplevas som slabbigare att hantera och det kan också vara svårt att reglera lågan.

– Viktigast är att du väljer ett kök som du känner att just du tycker verkar enkelt att använda. Köp det enklaste, som inte kostar så mycket pengar, så att du har något att köra igång med. När man har provat kan man utvärdera och se om man vill testa något annat, säger Sofie Lantto.

När det är dags att skrida till verket bör man välja en trevlig plats med ett plant och stabilt underlag och se till att det inte finns något lättantändligt i närheten. Använd lock för att spara både tid och bränsle när du lagar maten och se till att du har god ventilation. Det är viktigt att förbereda sig noga.

– Detta kan inte sägas nog många gånger: öva hemma först! Gå ut på gräsmattan och koka upp lite vatten. Kolla så att allt fungerar och att du kan hantera köket.

Vad ska man laga då? Ja, här får man helt enkelt prova sig fram. Enklast är förstås att värma färdigmat av olika slag. Men konserver väger en del och genererar skrymmande avfall.

– När jag ska vara borta ett par dagar tar jag med mig frystorkade rätter där man bara tillsätter vatten. Det blir lättare att bära och de tar inte heller så mycket plats.

– Sådana var ganska äckliga för 20 år sedan, men nu börjar de bli riktigt goda och det känns verkligen som att man äter en riktig rätt, säger Sofie Lantto.

Vill man höja ambitionsnivån några snäpp går det alldeles utmärkt att få ihop en skaplig trerätters – och det behöver inte ens vara så svårt.

– Jag tycker att det är viktigt med den där guldkanten. När vi var ute senast på Höga Kusten gjorde vi en mozzarella- och tomatsallad till förrätt, pasta med pesto till varmrätt och till efterrätt stekta äpplen med socker och kanel, och en chokladbit. Jättegott!

OLIKA TYPER AV STORMKÖK:

+ Lätta gaskök. Enkla att använda, bara att skruva ihop brännaren på gastuben som står på marken. Nackdelen är att gastuben inte kan återvinnas och att det är svårt att avgöra hur mycket gas som är kvar.

+ Stabila gaskök. Användarvänliga. Är stadigare då kastrullen har ett separat ställ. Samma nackdel med gastuben.

+ Spritkök. Lätt och billig klassiker. Kräver mer bränsle i förhållande till uppvärmningsförmågan.

+ Vedeldade kök. Här eldar man med pinnar och kottar, vilket inte är idealt i en torr skog eftersom köket står direkt på marken och det kan falla ner glöd.

+ Multibrännarkök. Kan bränna olika typer av bränsle. Lätt att justera värmen på, men dyrare än traditionella spritbrännare.

Källa: Vandringsguiden.se, Sofie Lantto.

TÄNK PÅ DETTA NÄR DU ANVÄNDER STORMKÖK:

+ Öva hemma först. Gå ut på gräsmattan, sätt ihop köket, koka upp lite vatten och kolla så att allt fungerar.

+ Placera köket på ett plant underlag, utan något lättantändligt i närheten.

+ Använd lock för att spara bränsle och tid vid matlagningen. Se till att ventilationen är god.

+ Ha alltid tändstickor eller tändare med som reserv. Förvara dem torrt i en påse.

+ Om du lagar mat intill en bäck, diska aldrig i bäcken. Hämta vatten där och diska lite längre bort, så undviker du att förorena för andra.

+ Välj mat med kort koktid.

+ Placera viktiga föremål som diskborste, salt och tändare inuti stormköket, så att det alltid är tillgängligt när du behöver det.

Källa: Sofie Lantto.

ANNONS