Så åker husdjuren säkert i bilen

Var noga med säkerheten när du kör med hund eller katt. Annars kan en häftig inbromsning bli förödande.
– Även en liten hund på sex kilo får en krockvikt på 240 kilo vid en kollision i 50 kilometer i timmen, säger Gunnel Cirverius på Riksförbundet M Sverige.

ANNONS
|

Att många har skaffat husdjur på sistone är känt. Det innebär en ökning av hundar och katter som transporteras i bilar på våra vägar och ibland är det lite si och så med säkerhetsrutinerna.

– En hund eller katt får inte vara lös inne i bilen. Djuret ska antingen sitta i en särskild bilbur eller vara fastspänd med ett speciellt säkerhetsbälte, säger Gunnel Cirverius.

Har man en kombimodell på bilen kan man även installera ett lastgaller mellan bagageutrymmet och baksätet. Men då måste hunden vara ensam i utrymmet. Specialbälten och burar går att köpa i djurbutiker och i en del bilaffärer.

ANNONS

– Tänk också på att förankra buren i bilen på ett korrekt sätt. Annars kan den komma farandes som en projektil vid en kraftig inbromsning.

Gunnel Cirverius ser ofta exempel på människor som har sin hund i knät framsätet. Men precis som små barn klarar inte en hund eller katt att krockkudden löser ut. Hon är själv hundägare.

– Min hund åker i baksätet och har säkerhetsbälte. Jag får bättre uppsikt och kontakt med honom på det viset. Vi testade med en bur först, men varken hunden eller jag trivdes med det.

Att djuret gnäller, jamar eller blir oroligt under bilfärden är ett vanligt problem.

– Det blir lätt ett stressmoment som kan göra bilföraren distraherad, säger Anna Norlin, legitimerad veterinär och specialist på hundens och kattens sjukdomar.

Men det är aldrig acceptabelt att ha djuret löst i bilen av den anledningen. Tvärtom riskerar en nervös hund eller katt att klättra runt och störa föraren än mer.

– Som ägare är du alltid ansvarig för ditt djur och skyldig att känna till vad som gäller. Allt du vill att hunden ska klara av i vardagen behöver du träna på och förbereda hunden för, säger hon.

Principen är densamma som vid all djurträning: att jobba successivt och med positiv förstärkning. Anna Norlin tipsar också om att en del hundar ogillar bilåkning för att de blir åksjuka.

– Beror oron på illamående finns det effektiv hjälp att få i form av åksjukepiller. Vänd dig i så fall till en veterinär, säger Anna Norlin.

Både hon och Gunnel Cirverius poängterar också hur viktigt det är att aldrig någonsin lämna ett djur ensam i bilen om det är varmt. Att stå i skuggan med en öppnad glipa i fönstret hjälper inte mot värme.

– Många tänker: ”Jag ska ju bara in och göra ett snabbt ärende”, men det går jättefort för en bil att bli stekhet, säger Anna Norlin.

HUSDJUR I BILEN

För att bilresan ska bli säker för både dig, ditt djur, övriga passagerare och dina medtrafikanter finns några punkter att pricka av:

+ Bilen ska ha utrymme för att transportera ditt husdjur.

+ Hunden eller katten ska vara säkrad vid inbromsning. Detta genom en transportbur eller, för hund, ett specialanpassat säkerhetsbälte. Fäst aldrig djuret i en vanlig sele.

+ Du ska ha uppsikt över djuret under transporten.

+ Tänk på att ta rast om du åker längre sträckor. Ge akt på värme och ha alltid med vatten till ditt djur.

+ Lämna aldrig hunden eller katten i en varm bil.

Källor: Jordbruksverket, Riksförbundet M Sverige, Svenska Kennelklubben.

BURENS UTFORMNING

Hund måste minst ha följande utrymme i buren:

Längd: hundens längd från nosspets till sittbensknöl, när hunden står normalt, gånger 1,10.

Bredd: hundens bröstbredd gånger 2,5. Hunden ska kunna ligga ned och vända sig obehindrat.

Höjd: hundens höjd över hjässan när hunden står i normal position.

En katt ska ha minst följande mått:

Längd: 0,5 meter

Bredd: 0,3 meter

Höjd: 0,35 meter

En bur för transport av katt ska dessutom vara anpassad till djurets storlek.

ANNONS