Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Skapa uteplats med rätt känsla

Sommaren är uteplatsernas tid. Om du går i byggtankar – tänk igenom placeringen noga före. Den är avgörande om altanen ska bli den naturliga samlingsplatsen, menar hemmafixarparet Anna och Anders Jeppsson.

LÄS MER: Projekten som passar bäst på sommaren

Att kliva ut barfota på ett solvarmt trädäck för att njuta av morgonkaffet är äkta vardagslyx. Hemma hos Anna och Anders Jeppsson är uteplatsen det självklara favoritstället där allting händer under sommarhalvåret.

– Jag sitter i och för sig sällan stilla, men jag älskar ändå att vara här. Ofta grejar jag med mina blommor, säger Anna Jeppsson.

– Och far runt och ordnar sittplatser till oss andra, inflikar hennes man Anders Jeppsson.

De bor i ett tegelhus i Limhamn utanför Malmö. Längs nästan hela baksidan löper en generös uteplats, omgärdad av ett vitt staket. Här och var på huset och uteplatsen finns finurliga trädetaljer, som blomsterställningar, vikväggar och förvaringslådor – allt tillverkat av dem själva.

LÄS MER: De vill sprida vävningens magi

Anders och Anna Jeppsson har gedigen erfarenhet av att komma på och snickra kluriga hemmaprojekt. Sedan delar de med sig av dessa genom inspirerande foton, detaljerade ritningar och byggbeskrivningar i ett stort antal tidningar och magasin. De har även gett ut flera böcker, nu senast ”Snickra hemma” (Semic) som kom i april.

Ambitionen är att projekten ska vara roliga, praktiska och möjliga att genomföra för både ovana och erfarna hobbysnickare.

– Men det ska bli vackert också. Det är jätteviktigt. Det finns inget bättre än att komma på en lösning på något vardagligt, som man hanterar varje dag, som även blir snygg, säger Anna Jeppsson.

LÄS MER: Familj hjälper unga vid bostadsköp

Som hennes torkställning av fint arbetade konsoler med linor fästade emellan. Den kom hon på efter att ha stört sig på de ganska trista torkvindor av aluminium som annars är standard.

PARET JEPPSSON

Anna Jeppsson, fotograf och författare, och Anders Jeppsson, illustratör, konstruktör och författare.

Familj: Ida och Hilda, 24 och 26 år, och Anders äldre döttrar Sandra och Anja och deras barn.

Bor: Tegelvilla byggd 1932 i Limhamn, Malmö.

Aktuell med: Boken ”Snickra hemma” (Semic).

Att gå i land med ett eget byggprojekt hemma är också tillfredsställande. Förutom att självkänslan växer blir hemmet personligt. En hemmagjord bänk eller ett egensnickrat blombord håller också ofta bättre än de rangliga prylar som säljs på billighetsvaruhusen.

– Men framför allt är det väldigt roligt att snickra. Särskilt om man njuter av processen och inte har bråttom. Allt behöver inte bli klart på en helg, säger Anders Jeppsson.

När det gäller uteplatsen menar Anna och Anders Jeppsson att mycket handlar om att fundera igenom ordentligt vad man är ute efter innan man drar igång projektet. Försök att tänka fritt, tipsar de. Altanen måste exempelvis inte sitta ihop med huset.

– Hur umgås ni ute i dag? Det brukar synas på trädgården – kanske ska uteplatsen byggas där gräset är nednött, säger Anders.

LÄS MER: Man ska ha husvagn – eller husbil?

Hur solen rör sig under dagen är en annan viktig parameter. Vill ni helst ha kvälls- eller förmiddagssol? Var är det lä och var fläktar det lagom? Ska det finnas ett tak? Ska trallen byggas direkt på marken eller vill ni komma upp en bit? Det finns inga rätt eller fel – platsens förutsättningar måste styra.

– Alla sådana där saker bör man ha tänkt igenom noga. Låt det ta tid och ha inte bråttom. Det är inte hela världen om det blir fel heller, säger Anders.

– Då får man bara göra om. Vi har till exempel breddat vår altantrappa här hemma, säger Anna.

Det är ännu ett tips att ta med sig, att uteplatsen kan förändras i takt med att behoven gör det. När familjen Jeppsson byggde sin var barnen små och familjen ville att altanen skulle fungera som en enda stor lekhage.

– Då var en smal trappa med en grind nödvändig. Men nu när barnen är stora ville vi ha en öppnare och mer välkomnande trappa – då gjorde vi om den, säger hon.

Nu finns där en bred uppgång som förbinder uteplatsen med trädgården på ett bättre sätt.

LÄS MER: Mycket kärlek i ett litet rullande hem

En annan sak som paret tycker är viktigt är att ha respekt för redan befintlig bebyggelse. Husets arkitektur, stenläggningar och murar kan vara en bra ram att utgå ifrån. Både vad det gäller stilen på nybyggnationen, placeringen och eventuella bygglösningar.

– Undvik att riva bort värdefulla detaljer. Bygg hellre över och låt till exempel stenläggningar ligga kvar under. Det blir ett fint tidsdokument som nästa ägare kanske till och med föredrar att återskapa, säger Anna.

Hemma hos Jeppssons döljer till exempel uteplatsen en plattsättning med Ölandskalksten.

– Tänk också på att behålla proportionerna. Anpassa uteplatsen efter huset. Även om det är skönt med plats ser det lite tokigt ut om en liten stuga omges av trädäck på alla sidor, säger Anders.

När just din perfekta uteplats är klar är det bara att fylla den med innehåll. Solbad, fest, fika eller lek – ett trädäck passar för allt.

TIPS FÖR TRÄDÄCKSBYGGET

+ Gräv bort matjorden på hela ytan, cirka 20 centimeter djupt. Lägg ut fiberduk, fyll på med cirka fem centimeter singel och ett par centimeter sand eller fint grus.

+ Trädäck på mark: Lägg ut trädgårdsplattor som stödjepunkter för trädäcket.

+ Trädäck på plint och på stolpar: Gräv för plintar, packa sand eller singel i hålen och placera ut plintarna. Justera noggrant.

+ Gör en ritning med mått och trädäckets alla reglar utsatta. Om ytan inte är för stor är hela reglar att föredra.

+ Lägg ut trädgårdsplattor som stödjepunkter för trädäcket.

+ Trallvirke bör vara minst 28 millimeter tjockt. Köp alltid minst tio procent extra för spill och se till att det går att få ut de långa länder som behövs.

+ Trallvirket bör vara tryckimpregnerat för att tåla väder och vind.

Källa: ”Snickra och bygg” av Anna och Anders Jeppsson.

DE HÄR VERKTYGEN BEHÖVER DU

Detta är vad som behövs:

+ Kap- och gersåg (går att hyra). Ett måste för att brädorna ska bli i exakt rätt längd och snitten raka.

+ Skruvdragare. Känn efter hur den ligger i handen. Den får inte bli för stor och klumpig, men inte heller för klen och ostadig.

+ Vattenpass. Den väger av reglarna så att altanen blir vågrät.

+ Tumstock.

+ Långt måttband.

+ Vinkelhake.

+ Snickarkniv.

+ Snörslå. (Ett verktyg som markerar långa räta linjer att såga efter.)

Källa: ”Snickra hemma” av Anna och Anders Jeppsson.