Stort sug efter hyrbåtar i år

Båtlivet blomstrade i fjol – både försäljning och uthyrning av båtar slog i taket. Även i år väntas många semestra på hemmaplan. Tänk på det här om du ska hyra båt i sommar.

ANNONS
|

Att vi har en fantastisk natur i Sverige har många upptäckt under det gångna året med pandemi och begränsade möjligheter att resa. Inte minst den svenska skärgården och alla vackra insjöar lockar när semester utomlands inte är ett självklart alternativ.

Men trots att vi svenskar är ett båtägande folk har långt ifrån alla en egen skuta. Då kan en lösning vara att hyra. Både för att ”känna på” båtlivet inför ett eventuellt köp och för att slippa det jobb som det innebär att själv äga och sköta om en båt.

Mats Eriksson är vd på båtbranschens organisation Sweboat och han säger att efterfrågan var mycket större än utbudet i fjol.

ANNONS

– Det blev en härdsmälta, kan man säga. Komponenter, motorer och logistiken räckte inte till för att möta suget efter att köpa ny båt. Det tog slut i lagren. Men också efterfrågan på begagnade båtar ökade, liksom på att hyra.

Det finns både specialiserade firmor som hyr ut egna båtar och olika plattformar på nätet där båtar förmedlas från privatpersoner. Att hyra direkt av andra personer är ytterligare ett alternativ. Men oavsett vilket man väljer är det viktigt att först tänka efter vad båten ska användas till, framhåller Mats Eriksson. Hur många är ni som ska vistas ombord? I vilka farvatten ska ni vara? Är det segelbåt eller motorbåt som gäller? Hur länge ska ni vara ute – dagstur, en hel vecka eller ännu längre? Vad får det kosta?

– Begär så mycket information om båten som möjligt. Bilder, utrustningslistor, skick. Hur gamla är seglen? Hur gammal är motorn? Hela semestern kan vara i farozonen om båten inte fungerar som den ska när ni har åkt ut.

Pierre Bessa Görmarker driver Nautilus Boat Club på Värmdö i Stockholm och hyr ut båtar. De hade redan i slutet av april i år många bokningar.

– De som ska vara ute en vecka på semester bokar i god tid och vill ofta ha segelbåtar. Andra, som ska ta dagsturer med motorbåt, kan ha kortare framförhållning. Precis som i fjol är det få utländska kunder. De brukar annars flyga hit och sedan hyra av oss, säger han.

Kostnaden för att i en vecka hyra en segelbåt som passar för fyra personer landar normalt på mellan 15 000 och 25 000 kronor. Förarbevis krävs om man hyr de större båtarna.

– Det är som att hyra en bil, du ska kunna ta dig fram på sjön säkert. Ansvaret är ditt och du ska klara att planera efter väder och andra omständigheter.

Skulle det hända en olycka, av egen eller andras förskyllan, är båten försäkrad av uthyrarfirman, om du hyr av en sådan. Men du får ändå betala självrisken, alternativt stå för hela reparationskostnaden om något går sönder, beroende på vems fel olyckan är. Om motorn pajar eller kylskåpet lägger av står däremot uthyraren i många fall för service. Någon kommer ut och lagar det som är trasigt, eller så får man en annan båt.

Hur långt bort man får bege sig regleras av försäkringen, och förstås av tiden man hyr. Att ge sig i väg till Åland eller Gotland är fullt möjligt om man utgår från Mellansverige.

För den som får smak på båtlivet finns också båtpooler som ett alternativ. Hos Nautilus kostar det mellan 5 000 och 75 000 kronor för ett medlemskap, som ger rätt till en fräsch båt utan att du behöver lägga tid och pengar på att hålla den i skick själv.

– Vi började med det för nio år sedan och de fem senaste åren har det blivit väldigt populärt, säger Pierre Bessa Görmarker.

HYRA BÅT – TÄNK PÅ DET HÄR

+ Var ute i god tid så att du kan välja en lämplig båt och inte behöver ta den som blivit över.

+ Att titta på båten i förväg är inte alltid möjligt. Begär därför så många bilder och dokumentation som möjligt av uthyraren.

+ Be också att få en lista över båtens utrustning och säkerhetsdetaljer. Använd ditt sunda förnuft. Verkar båten för bra för att vara sann – då är den förmodligen det.

+ Avtalet är viktigt, läs det noga. Hyr du av ett företag gäller konsumenttjänstlagen. Hyr du privat är det enbart avtalet mellan dig och uthyraren som gäller.

+ Notera, tillsammans med uthyraren, båtens skick och eventuella skador före avfärd. Ta bilder och skriv ner.

+ Ta med kontaktuppgifter till uthyraren på båtfärden och meddela alltid denne om ni råkar ut för haveri.

+ Hyr du ut din egen båt – se till att försäkringen gäller.

Källa: Sweboat

ANNONS