Uppgifter: S kallar till nytt Nato-möte

Regeringen vill snabba på Sveriges Nato-utredning, säger utrikesministern Ann Linde till Ekot. Redan den 13 maj ska den säkerhetspolitiska analysen vara klar.
– Det finns ett starkt tryck på Sverige, att även vi ska komma med vår analys, säger hon till Ekot.

ANNONS
|

Kriget i Ukraina har lyft upp diskussioner om ett svenskt medlemskap i Nato högt upp på agendan. Strax efter lunch i dag, torsdag, ska riksdagens partier avhandla frågan under ett säkerhetspolitiskt möte.

Socialdemokraternas ledning planerar ett nytt möte om medlemskap i Nato redan imorgon, uppger Aftonbladet.

Tryck från Finland

Finland blev redan i förra veckan klar med den säkerhetspolitiska analysen, och riksdagen debatterade analysen igår. Tanken för Sveriges del var att en liknande rapport ska vara klar senast i slutet av maj, men nu vill regeringen snabba på processen, säger utrikesministern Ann Linde till Ekot. Deadlinen kan istället bli den 13 maj.

ANNONS

– Den politiska situationen och den militära situationen i Ukraina fortsätter ju att försämras. Dessutom har man i Finland kommit ut med sin analys, så det finns ett starkt tryck på att även vi i Sverige ska komma med vår analys, säger Ann Linde till Ekot.

Hon säger att den säkerhetspolitiska situationen påverkas av vilket val Finland gör, och att det därför är viktigt att länderna har full insyn i varandras processer och att länderna är någorlunda samstämda.

Nu hoppas Ann Linde att riksdagspartierna är positiva till en snabbare process.

Texten uppdateras

ANNONS