Våga snickra – det är Linnéas filosofi

Trädgårdsmästaren Linnéa Dickson har sakletande och snickrande med sig från barndomen. Att förena de två och inspirera andra är hennes mission.
– Mycket handlar om att våga. Får du en idé – förverkliga den och testa dig fram, säger hon.

ANNONS

Har du någon gång snubblat över skor och väskor i hallen, svurit och tänkt: ”Här skulle det behövas en praktisk skohylla”? Eller önskat dig en stadig grind när barn och hundar har rusat från trädgården, rakt ut på vägen? Vad väntar du på? Sätt i gång och fixa den där hyllan eller grinden – det är Linnéa Dicksons råd.

– Om jag får en idé är jag otålig och vill genomföra den direkt – på gott och ont. Ibland blir det lite snett och vint men det blir något. Det tycker jag är det viktigaste, säger hon.

Just den attityden har bidragit till att hon har byggt alltifrån vackra bord och växtstöd till trädgården, men även stora delar av köksinredningen inomhus.

ANNONS

Huset där hon och maken bor ligger i den lilla byn Ljungarum i nordöstra Skåne, och till vardags är Linnéa Dickson trädgårdsmästare och ansvarar för Slottsträdgården i Malmö. Hon driver också podden ”Odla med Ola och Linnéa” tillsammans med programledaren Ola Selmén – nu är hon dessutom aktuell med boken ”Snickarglädje i trädgården” (Polaris Fakta, 2022). Gemensamt för allt hon gör är att hon vill uppmuntra människor att komma i gång med de projekt man vill göra.

– Att inspirera andra går som en röd tråd genom mitt liv. På mitt jobb tar vi emot 30–40 praktikanter per säsong och jag märker att många av dem är väldigt osäkra när det kommer till praktiska saker.

Det försöker hon få dem att snabbt komma över. För om varje projekt stannar upp så fort det krävs lite snickrande blir det inte mycket gjort – vare sig i en trädgård eller i ett gammalt hus, är hennes filosofi.i en trädgård eller i ett gammalt hus.

– Man måste inte alltid åka till bygghandeln och handla en massa dyrt material. Jag gillar att använda det som finns runt omkring mig.

I Linnéas fall kan det vara sådant som andra klassar som skräp. När hon var liten brukade hon och hennes pappa cykla runt i Malmö om söndagsmorgnarna och leta i sopcontainrar efter användbara saker, berättar hon.

– Jag har alltid kunnat se möjligheter i andra människors skrot!

Hon tipsar om att starta en Facebook-grupp med grannarna för att kunna tipsa varandra om saker man behöver eller vill bli av med – då kan andras bråte bli något nytt hos dig, eller tvärtom.

– Helst vill jag förstås använda hållbara material och ytbehandlingar som inte skadar vattendrag och djur. Men om plasten eller metallen redan finns är det ju bättre att använda den i stället för att slänga.

Händigheten och modet har Linnéa Dickson fått av sin mamma och pappa. Under hennes uppväxt renoverade föräldrarna sitt hus på egen hand och lät barnen vara delaktiga.

– Båda var väldigt handlingskraftiga. Jag har inte vuxit upp med attityden att ”det här manligt och det här är kvinnligt”. Det har gjort att jag inte är rädd för att bygga och lösa praktiska problem.

Drivkraften är att skapa bruksföremål som kommer till användning.

Som hennes ”potting table”, en planteringslåda av trä, konstruerad som ett planteringsbord, som kan placeras lite överallt: på uteplatsen, i köket eller i trädgården. I den kan man plantera om växter eller så frön utan att få jord överallt.

– Efter många år som trädgårdsmästare har jag lärt mig att arbetet blir mycket roligare med rätt utrustning.

Lediga dagar är hon oftast ute i sin trädgård hela dagen. Där syns spåren av hennes byggprojekt överallt. Odlingsramar, växtstöd, vindskydd och grindar hjälper till att forma grönskan.

– Jag gillar att ha struktur – men inom ramarna får växtligheten gärna vara romantisk och vildvuxen.

När de kreativa visionerna ska förverkligas underlättar det att ha rätt och bra verktyg. De allra viktigaste hjälpmedlen är en bra skruvdragare och cirkelsåg, enligt Linnéa Dickson.

– Lägg gärna lite extra pengar på kvalitetsprodukter som håller. Kanske kan du önska dig av släkt och familj i födelsedagspresent om det känns dyrt?

Linnéas händighet kommer även till nytta inomhus. Tillsammans med sin man Kristofer Matti gjorde Linnéa om husets kök 2016. Eftersom paret odlar mycket och är självförsörjande på grönsaker, behövde de bland annat många och extra långa köksbänkar.

– För att torka bönor och kunna rensa och lägga in rödbetor, tomater, chili och rotsaker, säger Linnéa.

Bänkskivorna är av al och tillsågade på ett sågverk i närheten, och alla handtag är tillverkade av rötter från skogen.

– Vi har blandat upp dem med glasknoppar från 1960-talet som ser ut som små diamanter.

Får du ett liknande infall? Greppa hammaren och sätt i gång.

VERKTYG SOM ÄR BRA ATT HA

Linnéa Dickson tipsar om vad du behöver införskaffa om du tänker bli ett snäpp händigare:

+ En riktigt bra sladdlös skruvdragare. Se till att maskiner som kräver batterier är av samma märke, så att du inte måste ha flera olika laddare.

+ Kap- och gersåg. Det är ofta en seg, oskarp fogsvans som får hobbysnickaren att krokna. Med en bra såg ökar chansen att lyckas med projekten.

+ Hammare. Ha gärna två: en lite mindre och lätt och en stor och tung så att du kan hantera spik av olika storlekar bättre.

+ Måttband. Helst med en liten metallkant i ena änden som du kan haka fast där du vill – extra praktiskt för den som snickrar ensam.

+ Vattenpass, vinkelhake, vinkelmätare och snabbvinkel. Det måste bli rakt om sakerna ska hålla.

+ Skruvtving – också den en räddning för ”ensamsnickaren”.

+ Skyddsglasögon och hörselkåpor.

LINNÉA DICKSON

Ålder: 40 år.

Familj: Maken Kristofer Matti, två hundar, katter, ankor och höns.

Bor: Avstyckad gård i Ljungarum i nordvästra Skåne.

Gör: Ansvarig trädgårdsmästare på Slottsträdgård i Malmö. Driver podden ”Odla med Ola och Linnéa” tillsammans med Ola Selmén.

Aktuell: Men boken ”Snickarglädje i trädgården” (Polaris Fakta, 2022).

Favoritsyssla när hon är ledig: ”Jag älskar att sticka!”

ANNONS