Välj rätt elavtal när priset skenar

Skenande elpriser sätter spår i hushållsekonomin. Kyla, mörker och omvärldsfaktorer är svåra att påverka – och att välja det bästa elavtalet för just ditt hushåll är ännu svårare än det var förut. Men det finns några saker man kan tänka på.

ANNONS

Att el inte är gratis har varit påtagligt för många de senaste månaderna när räkningen har kommit. För den som bor i villa, med större elförbrukning, och i södra delen av landet är de höga elpriserna som mest påtagliga. Lägenhetsboende märker inte av lika dramatiska höjningar.

Om kostnaderna kommer att fortsätta stiga är svårt att sia om – vilket gör det extra svårt för konsumenter att välja elavtal.

Höjningarna orsakas av ogynnsamt väder för vatten- och vindkraft samtidigt som hela Europas efterfrågan på energi har ökat. En bidragande faktor är också att utbyggnaden av förnybar energi inte går lika fort som utfasningen av kol- och kärnkraft. Priset har inte varit så här högt sedan 2004, enligt Martin Bengtsson, jurist på Konsumenternas Energimarknadsbyrå.

ANNONS

– Då börjar vår statistik. Fortsätter priserna uppåt nu, när det redan är högt, ja, då blir det väldigt dyrt, säger han.

I så fall kan man tala om ett skifte på elmarknaden. Väljer du ett fast pris får du alltid betala en extra kostnad för att säkra det, precis som för bundna bolån. Det påslaget har gjort att den rörliga varianten, som följer börspriset utan motsvarande säkring, tidigare ofta varit billigast över tid.

Men nu kan det vara en gammal sanning. Till och med det tidigare dyraste priset - det man anvisas av elhandelsbolaget om man inte väljer avtal själv – kan för stunden vara billigare än det rörliga. Det beror på att den anvisade kostnaden rör sig med börspriset, men med några månaders inbyggd eftersläpning.

– Därför kan det faktiskt vara lägre än det rörliga när börspriset rusar. Men ett anvisat pris bör alltid undvikas över tid, säger Martin Bengtsson.

Han rekommenderar alla att göra ett aktivt val utifrån elförbrukning och ekonomi. Har du små marginaler i plånboken kan det vara klokt att välja fast pris. Då vet du ungefär vad du betalar varje månad och kan lägga undan för det.

Priset för en kilowattimme ändras hela tiden. Elhandelsbolagen köper elen av den nordiska elbörsen Nordpool – och på grund av de förstnämndas vinstmarginaler blir kostnaden för konsumenten högre än Nordpools pris.

På Energimarknadsinspektionens sajt Elpriskollen.se ska alla elhandlares priser redovisas. Men stirra dig inte blind på priset per kilowattimme – läs också avtalsvillkoren noga. Titta efter fasta avgifter som gör elen dyrare. Det kan ha stor betydelse, i synnerhet om din elförbrukning är låg, om du exempelvis bor i lägenhet.

Nu när både de fasta och rörliga kostnaderna är höga kanske många drar sig för att byta elavtal. Så när ska man göra slag i saken?

– Vi ger inga generella råd om det. Förut var det ofta bra att byta avtal på våren när fint väder och varmare temperaturer gav lägre priser. Så behöver det inte vara längre. För något år sedan var börspriset som lägst i februari och bland de högsta i juni, säger Martin Bengtsson.

Utöver priset för själva förbrukningen betalar du även för överföringen av el. Som grädde på moset tillkommer även skatt på alltsammans. Alla de här tre kostnadsdelarna påverkas av hur mycket el du använder.

Därför är det lönsamt att försöka minska förbrukningen, till exempel kan man slå av apparater i stället för att ha dem i standby-läge. Bor du i villa är uppvärmning och varmvatten en stor del av energiförbrukningen. Då kan du försöka dra ner inomhustemperaturen, duscha kortare tid och isolera fönster – det tjänar du på i längden.

TÄNK PÅ DET HÄR NÄR DU VÄLJER ELAVTAL

+ En kilowattimme har de senaste åren i genomsnitt kostat runt 1,50 kronor. Du betalar för själva elförbrukningen, överföringen av elen och skatt.

+ Om du har rörligt pris betalar du inte enbart inköpspriset från elbörsen Nordpool, utan även en vinstmarginal som de olika elhandelsföretagen tar ut. Påslagens storlek varierar.

+ För de fasta prisavtalen har elhandelsbolagen säkrat priserna på marknaden till en extra kostnad. De lägger sedan på ytterligare lite mer för att nå sin vinstmarginal.

+ Om du byter elhandelsbolag hjälper företaget du valt till med själva bytet. Men du måste själv säga upp ditt gamla avtal. Ta reda på när du ska göra det för att slippa betala en extra avgift, om bytet sker vid fel tidpunkt.

+ Kontrollera om det, utöver priset per kilowattimme, finns fasta avgifter som påverkar din kostnad.

+ Erbjuds du ett billigt pris till en början höjs det ofta så småningom. Håll koll på det.

+ När ditt avtal löper ut ska du få chansen att teckna om eller byta. Elhandelsföretagen är skyldiga att meddela när det är dags.

+ På Nordpools sajt kan du följa elprisernas utveckling.

Källa: Konsumenternas Energimarknadsbyrå

ANNONS