Att planera semestern är svårt under pandemin. Kan du hälsa på släkten som bor i en annan del av Sverige? Går det att resa till andra länder? Och vad händer om du måste avboka?
Grekland, Spanien och Kroatien är bara några av länderna i Europa som öppnar för turister till sommaren.
Enligt Anna Eek, jurist på Konsumentverket, finns ett stort sug efter att resa. Hennes råd för den som planerar att åka någonstans på semestern är att ta ansvar och hålla sig informerad om smittspridning, råd och rekommendationer på resmålet.
– Folkhälsomyndigheten, utrikesdepartementet och de svenska ambassaderna har information. Vi kan även tipsa om verktyget Re-open EU som har tagits fram för att skapa en överblick över situationen i de olika EU-länderna, säger hon.
Det finns ingen lagstadgad ångerrätt för vare sig flyg eller paketresor men i vissa fall kan man ha rätt till en avbokning och återbetalning av en paketresa. Däremot är det inte säkert att du kan avboka och få alla pengar tillbaka med hänvisning till coronaviruset.
Har du bokat en vanlig flygbiljett ansvarar du själv för att hålla dig uppdaterad om inresekraven, exempelvis om det krävs ett negativt coronatest. Är biljetten inte återbetalningsbar är flygbolaget inte heller skyldigt att ge dig pengarna tillbaka om du vill avboka.
– Många flygbolag erbjuder ändå möjlighet att boka om resan eller återbetalning i form av en kredit som du kan använda vid en framtida bokning, säger Anna Eek.
Köper du flyg i kombination med boende, turisttjänst eller hyrbil kan det räknas som en paketresa. Då är det researrangören som ska ge dig information om hälsobestämmelserna på resmålet innan du bokar. Paketresor ger generellt bättre skydd för resenärerna. Du kan ha rätt att avboka och kräva full återbetalning om det råder extraordinära och oundvikliga omständigheter på resmålet vid avresan, som inte var kända då du bokade. Det kan handla om smittspridning eller om utrikesdepartementet avråder från att resa dit. Men bokar du en resa nu till en plats där det är känt att smittan finns blir det svårt att argumentera för att du ska ha rätt till full återbetalning om du avbokar senare i sommar på grund av smittspridning på destinationen.
För hotellbokningar är det lagarna i det aktuella landet som styr vilka rättigheter du har.
– Under pandemin har vi sett att flera EU-länder infört tillfälliga lagar, men generellt är det avtalsvillkoren som avgör vad du har rätt till om du avbokar.
Bokar du själv en stuga eller hotell via en resebyrå på nätet är det bra att veta att det vanligtvis är den som hyr ut stugan eller driver hotellet som är din avtalspart. Läs därför alltid avtalsvillkoren noga.
Möjligheten att få tillbaka pengar för en avbokad resa påverkas även av hur du betalar för den. Vid banköverföring har du inte avbeställningsskydd eller möjlighet till kortreklamation, vilket du kan ha vid kortbetalning.
Blir du sjuk gäller reseskyddet i hemförsäkringen i 45 dagar. Det täcker nödvändiga och skäliga vårdkostnader vid akut sjukdom eller olycksfall. Du kan även få hjälp med hemtransport. Avbeställningsskydd ingår också ofta i hemförsäkringen.
– Tänk på att reseskyddet gäller hos vissa – men inte alla – försäkringsbolag när UD avråder från resor. Ett alternativ är att teckna en separat reseförsäkring.
Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, framhåller att alla har ett ansvar att resa så smittsäkert som möjligt och att ta reda på vilka regler som gäller för att resa in ett land. Man ska även hålla sig uppdaterad om vilka rekommendationer som finns vid återkomsten till Sverige. Nu pågår arbetet med ett digitalt vaccinationsintyg i Sverige.
Myndigheten för digital förvaltning projektleder och E-Hälsomyndigheten samordnar arbetet med EU om gemensamma standarder för ett intyg. Folkhälsomyndigheten samordnar arbetet med WHO. Alltsammans väntas vara klart i början av sommaren, säger hon.
SÅ RESER DU TRYGGT I SOMMAR
+ Håll dig informerad och uppdaterad om råd och restriktioner på resmålet.
+ Inom Sverige finns inga generella restriktioner eller begränsningar för resor, men regionerna kan ha egna restriktioner som ska följas. De hittar du på Krisinformation.se.
+ Information om utlandsresor finns i utrikesdepartementets app Resklar, på ambassadernas webbplats Sweden Abroad och sajten reopen.europa.eu/sv.
+ Ta reda på vad det är för typ av resa eller tjänst som du bokar och vilka rättigheter lagar och avtalsvillkor ger dig.
+ Betala resan med kort, helst kreditkort.
+ Undersök om och i så fall när dina försäkringar ger skydd om du måste avboka resan eller blir sjuk på resmålet.
+ Frågor om reseförsäkringar kan Konsumenternas Försäkringsbyrå (konsumenternas.se) svara på kostnadsfritt.
Källa: Konsumentverket och Folkhälsomyndigheten