My Lidell utbildar sig till hälsocoach och höll nyligen i en stresshanteringskurs i Vårgårda.
My Lidell utbildar sig till hälsocoach och höll nyligen i en stresshanteringskurs i Vårgårda. Bild: Jenny Schagerlind

My nöjd med sin stresskurs: ”Tror att de har lärt sig se mönster”

Vårgårdatjejen och blivande hälsocoachen My Lidell sökte för ett tag sedan deltagare till en stresshanteringskurs. Och visst var det några som nappade. Ulrika blev hjälpt i sorgen efter sin mamma och Susanna fick träna på att inte skjuta upp saker hela tiden...

ANNONS

LÄS MER:My vill hjälpa dig med din stress

Fem träffar under lika många veckor gör att My Lidell nu kan bocka av det här med stresshantering i sin utbildning till hälsocoach. My hade själv så roligt under kursen att hon skulle vilja spola tiden tillbaka.

– Det blev tre deltagare och det kändes ganska lagom med tanke på den lokalen vi var i, tycker My. Jag hade föreläsningar om vad stress är, vad som händer i kroppen, och så gjorde vi flera övningar. Ibland bara för att man ska kunna känna igen egna mönster, se var man lägger sin tid.

My hoppas att kursdeltagarna känner att de har fått verktyg för att handskas med sin stress.
My hoppas att kursdeltagarna känner att de har fått verktyg för att handskas med sin stress. Bild: Jenny Schagerlind

My upplevde att deltagarna hade ganska olika behov. En del behövde hjälp med tidsplanering, medan andra hade mer en inre stress.

ANNONS

– Jag tror att de har lärt sig att se mönster och veta hur de ska handskas med det. Att man faktiskt behöver se objektivt på saker ibland. Jag hoppas att de förstår att de inte är ensamma i det här och att de har lärt sig att vara mer snälla mot sig själva, säger hon.

Något jag fick lära mig var att om man är medveten om situationen och accepterar den minskar ofta smärtan.

Vårgårdabon Ulrika Bäck Erixon valde att anmäla sig till kursen efter att ha förlorat sin mamma i cancer tidigare i år. Ulrika säger att hon har varit som i ett töcken ett bra tag. Men också att hon började må allt bättre under kursens gång.

– Att mista en nära anhörig blir ju en stress i kroppen, konstaterar hon. Något jag fick lära mig var att om man är medveten om situationen och accepterar den minskar ofta smärtan.

Ulrika Bäck Erixon förlorade sin mamma tidigare i år. På kursen pratades det bland annat om hur man ska hantera sorg.
Ulrika Bäck Erixon förlorade sin mamma tidigare i år. På kursen pratades det bland annat om hur man ska hantera sorg. Bild: Privat

Att man tillåter sig själv att vara ledsen?

– Ja, just det. Vi fick skriva upp kärnvärden i livet. Och pratade om att visa sig själv omtanke.

– Ett annat tips vi fick var att, innan man går och lägger sig på kvällen, skriva upp saker man måste ta tag i nästa dag och sedan bocka av dem.

Ulrika medger att hon har en tendens att skjuta upp saker vilket ju också kan stressa en.

Jag är en mästare på att skjuta upp saker, och det är ju en väldigt onödig anledning till stress.

Någon som verkligen känner igen sig i det är en av de andra kursdeltagarna, alingsåsaren Susanna Bergman.

Susanna Bergman tycker själv att hon är en mästare på att skjuta upp saker. Stresshanteringskursen fick henne att tänka lite annorlunda.
Susanna Bergman tycker själv att hon är en mästare på att skjuta upp saker. Stresshanteringskursen fick henne att tänka lite annorlunda. Bild: Privat

– Jag är en mästare på att skjuta upp saker, och det är ju en väldigt onödig anledning till stress, säger Susanna.

– Nu är vi till exempel på vårt lantställe i Roslagen, fortsätter hon. Vi är där fem månader varje år, så det är ju lite man behöver göra före avresan. Jag vet om det och ändå skjuter jag på det varje gång. Nu efter kursen försöker jag verkligen ta tag i saker innan det blir panik.

ANNONS