Klockarebolet
Klockarebolet Bild: Philip Mauritzson

Prisbelönt energiprojekt avvecklas

Vårgårda Bostäder avvecklar energiprojektet på Klockarebolet. Det är en enig bolagsstyrelse som gått på interim-vd Ulf Bengtssons förslag. – Det finns inte en chans att det här blir försvarbart, säger styrelseordförande Mikaela Engström (M).

ANNONS
|

Som AT rapporterat om brottas Vårgårda Bostäder med ekonomiska problem och när det gäller bygg- och energiprojektet Backgårdsgatan har bolaget dragit i handbromsen. Sedan interim-vd Ulf Bengtsson kom in i bilden har Vårgårda Bostäder utrett tre alternativ. Att antingen fortsätta med bygg- och energiprojekten med de förändringar som krävs för att erhålla erforderliga tillstånd, att fortsätta med byggprojektet och avveckla energiprojektet, eller alternativ tre att avsluta bygg- och energiprojekten efter färdigställande av senast påbörjade huskropp.

Ulf Bengtsson skriver i ett pressmeddelande att det parallellt pågått en utredning om hur tidigare upphandlingar och beslut gått till. Denna utredning är inte klar men har hittills resulterat i att ett fortsatt arbete måste föregås av en ny upphandling. Det pågår också en extern värdering av projektet för att ta reda på om det kommer att föreligga nedskrivningsbehov av den färdiga anläggningen. ”En sådan skulle påverka bolagets ekonomi på ett mycket ogynnsamt sätt”, heter det i pressmeddelandet.

ANNONS

Enligt Ulf Bengtsson är bolagets ekonomi viktigast i sammanhanget.

Bolagets styrelsen har nu gått på alternativ två, efter ett värderingsutlåtande. En ny upphandling ska därför göras för ombyggnad av Backgårdsgatan 3 och 9, samt att inleda avveckling av energiprojekt.

Bolagets styrelseordförande Mikaela Engström (M) säger till AT att energiprojektet inte är försvarbart.

– Vi trodde att det var en fantastisk vinst men investeringen är inte lönsam. Vi får betala för anläggningen, säger hon.

Enligt henne ska de senaste beräkningarna av energibesparingen landa på fem kilowattimmar per kvadratmeter vilket skulle ge en besparing på 120 000 kronor. Det ska ställas mot kostnaden att drifta anläggningen.

– Det blir jourberedskap dygnet runt. Att vi får lönekostnader på 200 000 är nog lågt räknat.

Enligt de siffror AT fått till sig så har kostnaden för vätgasprojektet fördubblats.

Frågor om hur upphandlingen sett ut och om bolaget riskerar en ekonomisk tvist med sin leverantör har hon inte en full bild av, utan hänvisar till att revisionsfirman Pwc nu går igenom materialet.

– Det har varit upphandlat men vi hittar inte allt. Pwc går igenom det och vi har inte fått deras rapport än. Vi har bett dem fortsätta gräva.

När det gäller renoveringen av de två sista huskropparna ska alltså en ny upphandling göras. Den tidigare entreprenören har varit Fristad Bygg.

– Vi har inget avtal med dem om 3 och 9, bara en option, säger Mikaela Engström.

Och byggkostnaderna har skenat iväg, därför hoppas bolaget att en ny upphandling under hösten kan innebära ett bättre läge. Om det blir så eller inte, återstår att se.

Det är svårt att se att bolaget haft kontroll över hela projektet, hur ser du på det?

– Jag vet inte vad som hänt. Det är kanske lätt att ryckas med när vi får mycket positiv uppmärksamhet, säger Mikaela Engström.

Hon blev styrelseordförande i mars 2019 och medger att det var ”chockartat” när hon blev varse bolagets utmaningar.

– Jag gick in med inställningen att nu kör vi klart det här. Men det gick inte.

Att säga upp förre vd:n Jan Thorsson beskriver hon som sitt tuffaste beslut. Nye interim-vd Ulf Bengtsson är hon dock mer än nöjd med.

Men hur blir det med bolagets ekonomi i den närmaste framtiden? I våras fattade kommunstyrelsen beslut om ett utökat borgensåtagande med 80 miljoner kronor. Pengar som enligt Mikaela Engström räcker året ut.

– Sen beror det på vad upphandlingen landar på. Vi närmar oss en väldigt hög belåningsgrad. Vi kan behöva ett tillskott, men det är spekulationer.

ANNONS