Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Man till attack med pilbåge utanför Oslo – flera döda

En man beväpnad med pilbåge ska ha skjutit flera personer i Kongsberg utanför Oslo. Minst fem personer ska ha avlidit och flera skadats i attacken, rapporterar VG.
– Det är flera skadade, och även döda, säger polischefen Øyvind Aas till tidningen.

Polisanmälan om händelsen ska ha upprättats vid 18.30-tiden på onsdagen. Polisen meddelade därefter på Twitter att en person hade skjutit mot personer med pil och båge.

”Insats pågår i Kongsberg centrum. En person har observerats med pil och båge. Har skjutit mot person med detta. Allmänheten uppmanas att stanna inomhus. Polisen har inte kontroll över personen. Inte tillgängliga för media just nu”, skrev polisdistriktet på Twitter.

”Fruktansvärd attack i Norge i kväll med flera döda och skadade. Mina tankar är hos de drabbade samt deras nära och kära”, skrev Stefan Löfven på Twitter strax efter händelsen.

Minst fem döda

Enligt uppgifter till Drammens Tidende ska en polisman ha blivit skjuten i ryggen med en pil, men på polisens första presskonferens på platsen tillbakavisas att någon polis ska ha kommit till skada:

– Vi har inga skador på det egna manskapet, säger Øyvind Aas i Sydösts polisdistrikt.

Polisen utesluter inte flera motiv i nuläget – bland annat terror.

– Det är för tidigt att säga något om motivet, säger polischefen.

Under en presskonferens senare på onsdagskvällen meddelade polisen att minst fem personer har dödats i samband med attacken och flera har skadats, däribland en polis i civila kläder.

Sjukhus har gått upp i beredskap

Uniformerad militär och beväpnad polis genomför en stor insats i centrala Kongsberg under kvällen. Flera skadade har förts till sjukhus, och både Drammens sjukhus och Oslo universitetssjukhus har gått upp i beredskap, rapporterar norska TV2.

Gärningsmannen ska ha rört sig över ett stort område i Kongsberg centrum, skriver NRK.

Kongsberg ligger cirka en timme sydväst om Oslo. Bild: Skärmdump Google Maps
Kongsberg ligger cirka en timme sydväst om Oslo. Bild: Skärmdump Google Maps

Den misstänkte gärningsmannen är gripen, meddelar norsk polis på en presskonferens under onsdagskvällen. Polisen tror att han har agerat ensam och i nuläget söker inte polisen efter flera gärningsmän.

Statsministern: ”Mycket vi inte vet”

Myndigheterna vill i nuläget inte gå ut med några uppgifter om den gripne mannen. Sent på onsdagskvällen hade mannen ännu inte förhörts.

På onsdagskvällen beskrev statsministern Erna Solberg det som en mycket dramatisk händelse, men var noga med att poängtera att man inte ska spekulera kring händelsen i ett sådant tidigt skede.

– Det är viktigt att betona att det är mycket vi inte vet. Våra tankar går till de som drabbas av detta och deras nära och kära, sade statsministern under en presskonferens.

Texten uppdateras.