Ökande smittspridning i Västra Götaland – härleds till utlandsresor

Under förra veckan konstaterades 377 nya fall av covid-19 i Västra Götaland, en ökning med 50 procent från föregående vecka. De flesta av de smittade personerna är under 30 år och många fall går att härleda till utlandsresor.

ANNONS

Under vecka 28 konstaterades 377 nya fall av covid-19 i Västra Götaland. Det innebär att smittspridningen ligger på en fortsatt låg nivå men Smittskydd Västra Götaland noterar att det är en ökning med 50 procent från föregående vecka. Smittade personer finns i de flesta åldersgrupper men de flesta är under 30 år. Många fall går att härleda till resor utomlands.

– Vi ser tydligt att resor är klar riskfaktor för smitta nu. I många länder ökar fallen med covid-19 igen och svenskarna är ett resande folk. Under våren såg vi fall från ett fåtal länder men listan blir allt längre. Därför är det viktigt att man blir provtagen vid hemkomst från alla länder utom Norden, säger ställföreträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall i ett pressmeddelande från Västra Götalandsregionen.

ANNONS

Lokalt i Västra Götaland går det också att skönja en ökande smittspridning. Trenden pekar mot alltfler fall i några av länets kustkommuner samt i Göteborg, ofta som en följd av trängsel i allmänna miljöer som restauranger och mötesplatser.

Vaccinationerna mot covid-19 fortsätter att gå snabbt framåt i Västra Götaland efter den senaste tidens goda tillgång på vaccin. Till och med vecka 28 hade 70,5 procent av alla vuxna fått minst en dos vaccin.

Från och med den 11 augusti kan nästa åldersgrupp – invånare som är födda 2005 och tidigare – börja boka vaccinationstid i Västra Götaland.

Minskade leveranser gör dock att tillgången på vaccin ser ut att bli betydligt mindre under augusti. Dessutom behöver en stor del av leveranserna användas till att ge dos 2 under dessa veckor. Det innebär en lägre vaccinationstakt och att det periodvis kommer vara brist på tider för att få dos 1.

– Vi har kapacitet att vaccinera väldigt många fler än vad som kommer bli möjligt under augusti så detta är givetvis inte optimalt. Dessutom är det under dessa veckor som vi öppnar för den nya åldersgruppen födda 2005 och tidigare. Men vi får alla ha tålamod, detta är tillfälligt. Leveranserna blir större från och med september, säger Karl Chevalley, ställföreträdande beslutsfattare i VGR:s särskilda sjukvårdsledning i pressmeddelandet.

Fram till och med vecka 28 hade totalt 1 566 505 doser vaccin getts till invånare i Västra Götaland. Inför vecka 30 beräknas cirka 27 000 förstadoser kunna skickas ut.

ANNONS