Bilden är tagen strax innan attacken inträffade i förra veckan. ”Jag blinkade för att hon skulle se dem, men när hon gjorde det var det för sent”, säger Anders Bonander som tog bilden inifrån sin bil.
Bilden är tagen strax innan attacken inträffade i förra veckan. ”Jag blinkade för att hon skulle se dem, men när hon gjorde det var det för sent”, säger Anders Bonander som tog bilden inifrån sin bil. Bild: Privat

Aggressiva älgfamiljen i Lerum har skjutits

För en vecka sedan blev en äldre kvinna attackerad av en älg i ett villakvarter i Lerum. Nu har älgen och hennes två kalvar skjutits.
– Det var en boende i området som såg dem. Vi åkte ut och hittade dem i en dunge, säger Bertil Sagrelius, en av de två skyddsjägarna som hade ett avlivningsbeslut från polisen.

ANNONS
|

LÄS MER:Ilskna älgar inne i tättbebyggt område – kvinna attackerad

På torsdagseftermiddagen förra veckan inträffade den senaste i en rad av flera älgattacker i Lerum. En äldre kvinna var ute och promenerade i ett villaområde i Lerum. På en väg stötte hon på en älg och hennes två kalvar – och de attackerade henne.

Anders Bonander bor i villaområdet Aspenäs strax nordväst om centrala Lerum och blev vittne till attacken.

– När hon väl ser dem försöker hon flytta sig åt andra hållet och går över på andra sidan vägen, men då följer älgkon efter henne och slår ner henne väldigt kraftigt med hovarna uppifrån och ner, sa han efter händelsen.

ANNONS

Enligt SVT ska kvinnan inte fått allvarliga skador, men fick åka till sjukhus och stanna kvar för vidare observation.

Snabbt efter händelsen gav polisen tillstånd för skyddsjägare att skjuta älgarna. I dag gjordes det, vilket P4 var först med att berätta om. Bertil Sagrelius är en av de två skyddsjägare som fick avlivningsbeslutet och åkte ut för att skjuta älgarna.

– Vi fick ett tips om att de var i ett villaområde. Vi åkte dit och där låg de i en skogsdunge mellan husen. Där gjorde vi bedömningen att det gick att komma åt dem på ett säkert sätt. När vi kom reste de sig och gick ungefär 20 meter, men allt var över på mindre än två minuter, från första till sista skottet, säger han och fortsätter:

– Det var en älgko och två kalvar som har gått och levt bus i området.

Först sköts älgkalvarna och sedan älgkon.

– Vi måste följa jaktetiska regler som säger att om en ko ska skjutas måste kalvarna skjutas först. Kalvarna klarar sig inte utan kon och är riktiga vimsepellar när de är själva, säger Bertil Sagrelius.

Älgattack i höstas också

Det här är inte första gången älgar sprider skräck i Lerum. Senast i höstas inträffade en annan attack i samma kvarter. Polisen gav då tillstånd att skjuta älgarna, men de hittades aldrig. Bertil Sagrelius tror att det rör sig om samma älgko vid båda tillfällena.

– Men då hade hon nog läst avlivningsbeslutet, för hon höll sig borta i två månader efter det, säger han.

Nu när älgarna är skjutna är Bertil Sagrelius tacksam för allmänheten som har varit till stor hjälp genom att ringa in och ge tips när de har sett älgarna.

– Det är tack vare det som vi har kunnat lösa det här så snabbt. Utan tips är det som att leta efter en nål i en höstack, säger han.

LÄS MER:Nytt beslut om skyddsjakt efter förra veckans älgattack

ANNONS