Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 – Blodgivare har gjort hjälteinsatser inför jul och nyår, men mer hjälp behövs, säger Jan Holgersson, verksamhetschef Klinisk immunologi och Transfusionsmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.  Bild: Jenny Johansson
– Blodgivare har gjort hjälteinsatser inför jul och nyår, men mer hjälp behövs, säger Jan Holgersson, verksamhetschef Klinisk immunologi och Transfusionsmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Bild: Jenny Johansson

Akut blodbrist i regionen – efter ökad smittspridning

Det behövs fler friska blodgivare i regionen – omedelbart. Det meddelar Västra Götalandsregionen via ett pressmeddelande.

Den ökade smittspridningen av covid-19, influensa och förkylningar gör att många blodgivare tvingas avboka sina tider. Även den tredje dosen vaccin mot covid-19 försvårar situationen ytterligare då man som blodgivare behöver vänta med att ge blod efter vaccinering.

– Blodgivare har gjort hjälteinsatser inför jul och nyår, men mer hjälp behövs. Om inte blodlagren fylls på omedelbart kan planerade operationer tvingas ställas in, säger Jan Holgersson, verksamhetschef Klinisk immunologi och Transfusionsmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

Oroande låga nivåer

För att klara de kommande veckorna behöver blodlagren inom Västra Götalandsregionen fyllas på omgående. Den mest akuta bristen är O positivt blod, men även A positivt blod ligger på oroande låga nivåer.

– Eftersom situationen är liknande på flera orter runt om i landet är det svårt att få blodkomponenter från andra regioner. Det är blodgivare i Västra Götaland som behöver agera, säger Jan Holgersson.

I svensk sjukvård behövs i genomsnitt en blodpåse i minuten året om. Blodet används till exempel vid cancerbehandlingar, operationer, förlossningskomplikationer och kroniska sjukdomar.

Här kan du ge blod i Alingsås med omnejd

• GeBlod Alingsås på Alingsås lasarett.

• Hulan, Lerum utanför ICA Kvantum.

• GeBlod Borås på Södra Älvsborgs sjukhus.

• Blodcentralen Falköping på Skaraborgs sjukhus i Falköping.

Observera att öppettider kan variera. För exakt information besök geblod.nu.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Alingsås Tidning i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.