Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: Philip Mauritzson

Antalet varsel fortsätter öka

11 594 – så många personer har varslats om uppsägning i Västra Götalands län under mars och april månad.

Den pågående pandemin har satt djupa spår på den svenska arbetsmarknaden. Sedan inledningen av mars har 69 188 personer i landet varslats om uppsägning. 11 594 av dem återfinns alltså i Västra Götaland.

– Antalet personer berörda av varsel om uppsägning fortsätter att växa med mycket höga tal. Den senaste veckans varsel kommer framför allt från transport och industri, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Hårdast drabbad näringsgren är hotell-och restaurangbranschen, där 17 312 av varslen finns.

Den senaste veckan, 27 mars–3 april, har omkring 13 000 personer skrivit in sig som arbetslösa på Arbetsförmedlingen. Under april har inskrivningstakten legat på en jämn nivå. Totalt under mars och april har omkring 122 000 personer skrivit in sig som arbetssökande.

– Arbetslöshetens utveckling beror på hur långvarig krisen blir. Bedömningen är att vi kan få en topp i sommar med en arbetslöshet runt 11 procent. Men vi kommer se stora skillnader i arbetslösheten både geografisk och mellan olika yrkesgrupper. För den som övervägt att utbilda sig eller att ställa om sitt yrkesliv kan det här vara rätt tid, säger Annika Sundén.

LÄS MER: Höga varseltal i regionen

LÄS MER: Närmare sex tusen varsel på en månad