Byggbolag stäms på 151 miljoner kronor

Försenad inflyttning i 178 lägenheter – det har fått ett kommunalt bostadsbolag att stämma byggbolaget Serneke på 151 miljoner kronor.

ANNONS
|

LÄS MER:Kulturhistorisk byggnad ska återställas

Det är försenade inflyttningar i ett stort antal lägenheter i Upplands-Bro som har fått det kommunala bostadsbolaget Upplands-Brohus att stämma byggbolaget Serneke, vilket tidningen Hem&Hyra rapporterat om.

Bakgrunden till tvisten är att det kommunala bostadsbolaget under 2016 skrev ett kontrakt som innebar att byggbolaget skulle uppföra nio hyreshus. Samtliga hus skulle vara klara för inflyttning under våren 2018. Inget av husen godkändes dock vid slutbesiktningarna. Först under våren 2019 kunde de första hyresgästerna börja flytta in.

Enligt uppgifter i ett pressmeddelande från Upplands-Brohus har överbesiktningsnämnden gett besiktningsmannen rätt som inte godkände slutbesiktningen. Bostadsbolaget och byggbolaget har därefter utan resultat försökt komma överens om hur den försenade inflyttningen ska kompenseras ekonomiskt.

ANNONS

– Vi hade förstås helst undvikit att behöva ta till ett rättsligt förfarande till tillvaratagande av vår rätt till ersättning, men eftersom förhandlingarna inte leder någon vart, ser vi nu ingen annan utväg än att ta till att domstolen får pröva vår rätt till ersättning, säger Ann Hermansson Alm, VD på Upplands-Brohus i pressmeddelandet.

Bostadsbolaget har lämnat in en stämningsansökan där de yrkar på 151 miljoner kronor i ersättning av Serneke Bygg AB. I ett mejl till Hem&Hyra skriver Sernekes kommunikationschef, Johan Live, att: ”Vi kan, trots dialog i frågan, konstatera att vi har olika syn i frågan. Det tycker vi är olyckligt”.

LÄS MER:Nytt liv i gammalt tomtspörsmål

ANNONS