Dramatisk försämring för företagen i Västra Götaland

Svenskt Näringslivs företagarpanel för det andra kvartalet visar på dramatiska fall för samtliga variabler. På flera håll är läget sämre än när det var som värst under finanskrisen 2008 och fallet har dessutom varit brantare.

ANNONS
|

LÄS MER:Konkurserna ökade med över 50 procent i april

Drygt 60 procent av företagen i Västra Götaland uppger till Svenskt Näringsliv att de minskat sin produktion och försäljning jämfört med för sex månader sedan. Samtidigt räknar 45 procent med att tappa ytterligare under det kommande halvåret.

Antalet anställda har minskat i 37 procent av företagen, jämfört med för 6 månader sedan, och drygt 38 procent tror att antalet anställda kommer att ha minskat ytterligare om 6 månader.

— Vi ser dramatiska effekter här och nu – och lika dramatiskt fallande förväntningar hos företagen. På flera håll är både utfallen och förväntningarna mer negativa än under finanskrisen 2008 och då har utvecklingen från ett kvartal till ett annat varit oerhört brant under denna kris. säger Rudolf Antoni, regionchef Svenskt Näringsliv i ett pressmeddelande.

ANNONS

Läget är minst lika illa vad gäller investeringar. Nästan 49 procent av företagen har minskat sina investeringar jämfört med för 6 månader sedan och 45 procent räknar också med fallande investeringar för kommande halvår.

— Att en majoritet av de västsvenska företagen kommer dra ner på investeringstakten ytterligare de kommande sex månaderna stärker bilden av den osäkerhet som finns kring hur långvarig krisen blir. Företag som upplever en extrem nedgång i efterfrågan kämpar för att överleva – här och nu. De har helt enkelt inga möjligheter att investera för framtiden, säger Rudolf Antoni.

Även om läget är som värst inom handel- och transportsektorn, där bland annat hotell och restauranger ingår, är det tydligt att krisen nu har spritt sig till övriga sektorer. Enligt företagarpanelen är skillnaderna betydligt mindre än vad man skulle kunna tro med kraftiga fall i hela näringslivet. Exempelvis har en majoritet av företagen inom både industri och tjänster haft en negativ utveckling av sin produktion/försäljning de senaste sex månaderna. Samtidigt har vart tredje företag redan minskat i antal anställda.

— För att undvika massarbetslöshet är det oerhört viktigt att alla åtgärder når ut till företagen snabbt och att det finns en uthållighet i åtgärderna så länge krisen pågår, avslutar Rudolf Antoni.

Drygt 500 företag deltog i undersökningen under perioden 15-27 april 2020. Svarsfrekvensen var 44 procent.

LÄS MER:Över 100 000 permitterade i regionen

LÄS MER:Nyföretagandet minskar i Västra Götaland

ANNONS