Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Filip Landqvist
Bild: Filip Landqvist

Efter förra årets rekordnivåer –nu sjunker bostadspriserna

Efter förra årets rekordnivåer sjunker nu priserna på både villor och bostadsrätter i Västra Götaland. Det är första gången sedan coronapandemin startade som villapriserna i Sverige pekar nedåt.

Bostadsrättspriserna och villapriserna i Västra Götaland har de senaste tre månaderna sjunkit med 1 procent. Det visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik.

I landet i stort är det bara villapriserna som sjunker medan bostadsrättspriserna har ökat något de senaste månaderna.

Under 2021 nådde bostadspriserna rekordnivåer – något som tros vara en kombination av bostadsbrist, historiskt låga räntor och ett intresse för att bo större.

Det senaste året har priserna på bostadsrätter i Västra Götaland stigit med 6 procent, villapriserna med 11 procent och fritidshuspriserna med 14 procent.

– Lönerna har dock inte stigit i samma takt som bostadspriserna och om skuldsättningen ökar riskerar det att göra bostadsmarknaden ännu mindre hållbar, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

Magnus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Bild: Anders Wiklund/TT
Magnus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Bild: Anders Wiklund/TT

Svanberg räknar med att många bostäder kommer att byta ägare såhär i början av 2022, men tror på ett lugnare tempo i många budgivningar.

– Om coronarestriktionerna kvarstår kan intresset för att bo större öka igen. Bostäder med höga uppvärmningskostnader riskerar dock att bli svårsålda som följd av höga elpriser, säger han.

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär:

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt.

Bostadspriserna har under det senaste året stigit kraftigt i stora delar av landet. Men så länge du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi.

Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först.

Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling