Nu påbörjas en forskningsstudie om hur graviditet och fosterutveckling påverkas av covid-19.
Nu påbörjas en forskningsstudie om hur graviditet och fosterutveckling påverkas av covid-19. Bild: Helené Furness

Forskningsstudie påbörjad om covid-19 och graviditet

Hur påverkas graviditet och fosterutveckling av covid-19, och vad händer med hälsan hos mamma och barn efter förlossningen?

ANNONS

Det är frågor som står i fokus för en nationell studie som nu inleds i Göteborg. En majoritet av landets förlossningskliniker omfattas.

Studien har initierats av Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den är en av få i världen som undersöker coronavirusets påverkan i relation till graviditet genom att koppla samman biologiska prov med nationella register.

Det som undersöks är bland annat kvinnans hälsa, graviditetens och fostrets utveckling samt barnets hälsa efter förlossningen. Forskarna tittar också på möjlig smittöverföring till barnet under exempelvis förlossning och amning.

Projektet består av en nationell grupp forskare inom obstetrik, neonatologi, infektionsmedicin, anestesi, intensivvårdsmedicin och statsvetenskap.

ANNONS

Studien innefattar även enkäter, intervjuer och skattningsskalor för att följa upp barnets hälsa fram till ett års ålder samt undersöka kvinnorna och deras partners upplevelse av att föda barn under pågående pandemi. Både par som är direkt påverkade genom att mamman har fått diagnos covid-19 och friska par kommer att medverka i denna del av studien.

ANNONS