Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Arbetsförmedlingen ser en fortsatt ökning av arbetslösheten i landet. Bild: Jenny Schagerlind

Fortsatt hög arbetslöshet - ungdomar hårt drabbade

Var tionde ungdom är i dag arbetslös – orsaken till den höga siffran är att många ingångsjobb försvunnit i samband med coronakrisen.

LÄS MER: Korttidspermitteringar fortsätter öka

Den totala arbetslösheten i landet är nu uppe i 8,4 procent enligt Arbetsförmedlingens senaste statistik. Och i spåren av coronapandemin fortsätter arbetslösheten att öka i hög takt. Den gångna veckan skrev drygt 11 000 personer in sig som arbetssökande, vilket innebär att totalt 431 000 personer nu är inskrivna som arbetslösa i landet.

Hårt drabbade är ungdomar och i den gruppen ligger arbetslösheten på 11 procent. Arbetsförmedlingens statistik visar att 9,1 procent av ungdomarna i Alingsås och Vårgårda var arbetslösa i april. Motsvarande siffra för Herrljunga var 7,7 procent.

– De branscher som drabbats har många ingångsjobb där ungdomar arbetar, exempelvis hotell- och restaurangverksamhet, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressuttalande.

Från första mars och fram till 17 maj varslades drygt 73 000 personer om uppsägning i landet. Motsvarande siffra för Västra Götalands län låg under perioden på 13 040 varsel om uppsägning. Hårdast drabbat är hotell- och restaurangbranschen där 17 530 personer har varslats i landet sedan första mars.

Under förra veckan ökade varslen i landet igen efter att ha minskat veckan dessförinnan.

– Varselnivåerna varierar från vecka till vecka. Den kommande utvecklingen är osäker men vi förväntar oss fler varsel framöver, säger Annika Sundén.

LÄS MER: Så är förutsättningarna för småföretagare att lyckas i coronatider

LÄS MER: 25 personer på Luna varslade om uppsägning

LÄS MER: 75 anställda får gå på IMI i Annelund