Johan Trouvé.
Johan Trouvé. Bild: Olof Ohlsson

Hälften av västsvenska småföretag korttidspermitterar

En undersökning från Västsvenska handelskammaren visar att hälften av småföretagarna kommer att korttidspermittera medarbetare.

ANNONS

Den privata näringslivsorganisationen Västsvenska handelskammaren har frågat 191 småföretag hur de påverkas av coronakrisen och hur de ser på regeringens olika stödåtgärder.

– Undersökningen visar att hälften av dem kommer att korttidspermittera medarbetare. Möjligheten till uppskov med skatteinbetalningen kommer att nyttjas av 40 procent av företagen, säger Västsvenska handelskammarens vd Johan Trouvé, i ett pressmeddelande.

Vidare visar undersökningen att 25 procent av de västsvenska företagen planerar att använda båda stödåtgärderna, medan en tredjedel av företagen inte planerar att använda någon alls.

Vad gäller nya insatser är det viktigt att det inte krävs lagstiftning

Av de föreslagna stödåtgärderna som särskilt riktar sig mot små och medelstora företag är det framför allt sänkt arbetsgivaravgift som lättar bördan. Nio av tio småföretag anser att de kommer att ha nytta av sänkningen.

ANNONS

– Sänkt arbetsgivaravgift kräver ingen ansökan och ingen byråkrati innan det godkänns. Det är enkelt och effektivt för småföretagen och därför uppskattat. Företagen måste få besked och stöd omgående, säger Johan Trouvé.

Enkätsvaren visar att regeringens stödåtgärder hjälper många, men Västsvenska handelskammaren ser också att det behövs kraftfullare insatser till särskilt drabbade branscher.

– Det kan handla om nya åtgärder i nya paket eller att vi ökar nivån på stödet i de befintliga. Vad gäller nya insatser är det viktigt att det inte krävs lagstiftning eftersom det innebär att det tar lång tid att få ut pengarna. Om det är något som vi lärt oss de senaste veckorna så är det att utvecklingen går i ett rasande tempo.

ANNONS