Nu är det dags att vaccinera sig mot influensa. Något som kan underlätta för sjukvården i den pågående coronapandemin.
Nu är det dags att vaccinera sig mot influensa. Något som kan underlätta för sjukvården i den pågående coronapandemin. Bild: Stefan Bennhage

Influensavaccin kan avlasta vården

Hösten är här och snart även influensasäsongen. Regionen tycker att det är extra viktigt att folk vaccinerar sig i år under den pågående coronapandemin.

ANNONS
|

Den 3 november startar årets vaccinationskampanj.

En nyhet i år är att det är gratis för 65-plussare, gravida eller de som har en sjukdom som medför ökad risk att bli allvarligt sjuk i influensa.

– Vaccination är bästa sättet att hjälpa immunförsvaret att skydda kroppen mot viruset, säger Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare på Smittskydd Västra Götaland, i ett pressmeddelande från Västra Götalandsregionen.

De som inte tillhör de prioriterade grupperna kan vaccinera sig från och med den 1 december.

”Trycket kan bli högt om många insjuknar samtidigt”

Västra Götalandsregionen anser att det är viktigt att personer som riskerar att bli svårt sjuka i influensa vaccinerar sig. Det kan till och med vara ännu viktigare än vanligtvis nu under den pågående coronapandemin.

ANNONS

– De personer som riskerar att bli svårt sjuka i covid-19 riskerar ofta också att bli svårt sjuka av influensa. Influensavaccination minskar inte risken för covid-19, men risken för att bli sjuk i båda infektionerna under samma vinterperiod minskar, säger Gunilla Ockborn, och fortsätter:

– Dessutom kan trycket på hälso- och sjukvården bli mycket högt om många insjuknar samtidigt i säsongsinfluensan och covid-19.

Vårdcentralen har under hösten anpassat sin verksamhet för att motverka smittspridning av covid-19. En del vårdcentraler kommer att vaccinera utanför vanliga öppettider, andra i särskilda lokaler.

Viktigt är också att man tvättar händerna och håller avstånd. Om man har symtom som kan bero på luftvägsinfektion ska man inte komma alls, utan boka om sin tid.

Grupper som rekommenderas vaccination

Du löper större risk att bli allvarligt sjuk av influensa om du har fyllt 65 år, är gravid eller har någon av följande sjukdomar:

Kronisk lungsjukdom, till exempel KOL och svår astma

Kronisk hjärtsjukdom

Diabetes

Kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller medicinering

Kronisk leversvikt eller njursvikt

Annan sjukdom som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft, till exempel extrem fetma, neuromuskulär sjukdom eller flerfunktionshinder.

Källa: Västra Götalandsregionen.

ANNONS