Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Genrebild. Bild: Christian Flodin/TTELA

Konkurserna ökade med över 50 procent i april

Coronaepidemin slår hårt mot näringslivet i Västra Götaland. Antalet konkurser ökade kraftigt i april jämfört med samma månad förra året. Det visar ny statistik från kreditupplysningsföretaget Syna.

LÄS MER: Korttidspermitteringar fortsätter öka

Det är helt klart att Västra Götalands län drabbats hårt av den pågående pandemin. För många företag som kämpar för att överleva är det riktigt tufft och i vissa branscher är det helt klart värre än i andra.

– I april ökade antalet konkurser i Västra Götaland med 57 procent jämfört med april förra året. Läget för många företag är allvarligt och det finns få positiva tecken i nuläget, säger Harald Stjerna, partner på Syna i ett pressmeddelande.

Jämför man utvecklingen i Västra Götaland med övriga Sverige ser man att näringslivet klarat sig sämre. Ökningen av antalet konkurser i hela Sverige uppgick i april till 45 procent. De två andra storstadsregionerna Stockholms län och Skåne ser också kraftiga ökningar. I Stockholms län ökade antalet konkurser med 38 procent och i Skåne med 73 procent.

– Det finns säkert flera orsaker till det ökade antalet konkurser. I Västra Götaland är det framför allt två sektorer som drabbats. Dels är antalet restauranger som gått i konkurs överrepresenterat liksom företag inom byggsektorn. Till bilden hör också att några av Sveriges omsättningsmässigt största konkurser i april återfinns i länet, säger Harald Stjerna.

Ser man till antalet jobb som gått förlorade i samband med konkurserna blir utfallet annorlunda. Toppar gör då Stockholms län med 1 135 arbetstillfällen, följt av Västra Götaland med 860, medan antalet i Skåne stannar vid 329. På riksnivå handlar det om 3 143 arbetstillfällen som försvunnit i april.

LÄS MER: Anrik centrumbutik i konkurs

LÄS MER: Nyföretagandet minskar i Västra Götaland