Genrebild.
Genrebild.

Konkurserna ökar dramatiskt i Västra Götaland

Konkurserna i Västra Götaland ökar kraftigt. Upp 52 procent i maj månad. Det visar färsk statistik från kreditupplysningsföretaget Syna.

ANNONS
|

LÄS MER:Kraftig minskning av nya företag

Antalet konkurser i Västra Götalands län ökade kraftigt i maj. Under månaden gick 100 västsvenska företag i konkurs och det är en ökning med hela 52 procent jämfört med maj förra året.

– Jämför man med hela Sverige framgår det tydligt att många företag i regionen har det problematiskt. På riksnivå ökade visserligen antalet konkurser i maj också, men bara med 10 procent, säger Harald Stjerna, partner på Syna i ett pressmeddelande.

Bland konkurserna i Västra Götaland är det några branscher som sticker ut. Det är fortsatt kämpigt för restaurangnäringen liksom besöksnäringen i stort.

– Andra sektorer som har det kämpigt är byggbranschen liksom detaljhandeln, säger Stjerna.

ANNONS

I samband med maj månads konkurser förlorade 299 personer jobbet och de konkursade företagen omsatte tillsammans 600 miljoner kronor. Det visar att det framför allt är de mindre företagen som drabbats.

– Förklaringen är att man ofta har mindre buffertar och är mer känslig för tapp, om man exempelvis är underleverantör till ett större företag som drar ner på sin produktion.

Ser man till utvecklingen från årsskiftet och fram till i dag är utvecklingen också dyster läsning.

Antalet konkurser i länet har ökat med så mycket som 38 procent jämfört med samma period förra året. Hela 459 västsvenska företag har ansökt om konkurs sedan årsskiftet.

– För många företag och många branscher började 2020 bra med fyllda orderböcker och problem av helt annan karaktär, att hitta kompetenta medarbetare att anställa.

– Ingen kunde nog förutse vad som väntade runt hörnet, säger Harald Stjerna.

LÄS MER:Konkurserna ökade med över 50 procent i april

LÄS MER:Här är branschen där många konkurser väntas

ANNONS