Kraftig ökning av antalet varsel

Den pågående pandemin har satt Sveriges ekonomi under hård press. Allvaret i situationen återspeglas i antalet inkomna varsel till Arbetsförmedlingen som stigit kraftigt de senaste två veckorna.

ANNONS

LÄS MER:Arbetsförmedlingen rustar för varsel

Den senaste veckan, mellan den 16 och 22 mars, har Arbetsförmedlingen hittills registrerat 13 698 personer som är varslade om uppsägning. Hittills under mars månad är det sammantaget 18 367 personer som varslats om uppsägning, vilket är något i underkant eftersom alla ärenden ännu inte registrerats. Detta är dramatiskt fler jämfört med hela mars månad 2019 då antalet berörda personer uppgick till 3 292.

Alla varsel leder inte till uppsägningar och arbetslöshet. Utvecklingen framöver beror på hur långvarig krisen blir, men också på olika former av stödinsatser och arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Flest personer berörda av varsel om uppsägning återfinns fram till och med den 22 mars i storstadslänen. Störst andel återfinns i Stockholm (56 procent), följt av Västra Götaland (19 procent) och Skåne (sex procent).

– Alla varsel leder inte till uppsägningar och arbetslöshet. Utvecklingen framöver beror på hur långvarig krisen blir, men också på olika former av stödinsatser och arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Regeringens förslag på krispaket kan innebära att färre blir uppsagda och arbetslösa, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Under finanskrisen 2008 blev omkring sex av tio personer berörda av varsel uppsagda sex månader efter lagt varsel. Tre av tio blev i slutändan arbetslösa.

– Vi kommer behöva omfördela våra resurser för att stötta de som riskerar att bli arbetslösa till följd av krisen. Det gör vi utifrån en redan utsatt situation på myndigheten med anledning av att vi själva tvingades till stora personalnedskärningar förra året, säger Maria Mindhammar, Arbetsförmedlingens generaldirektör.

LÄS MER:Lasarettet har öppnat särskild avdelning

ANNONS