Kraftig ökning av nya covid-19-fall i Västra Götaland

Under förra veckan, vecka 43, konstaterades 1 371 nya covid-19-fall i Västra Götaland. Det är nästan dubbelt så många som veckan dessförinnan.

ANNONS
|

LÄS MER:Ett nytt coviddödsfall i Västra Götaland

Smittspridningen finns i hela Västra Götaland och i Göteborg med kranskommuner är ökningen mest markant.

– Vi ser många olika utbrott och det är en generell ökning i hela regionen, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, vid Smittskydd Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

I samma pressmeddelande, från regionen, listas också några av de platser som där spridning av covid-19 förekommer: arbetsplatser, i skolor, under fester, på afterwork, i idrotten, i hemmet

– Jag kan inte nog poängtera de allmänna rekommendationerna. Stanna hemma vid minsta förkylningssymtom, provta dig, håll avstånd till andra, undvik större sociala sammanhang, res inte kollektivt om du inte måste och försök arbeta hemifrån om du kan, säger Thomas Wahlberg.

ANNONS

Behovet av sjukhusvård för covid-19 ökar också. Under måndagen fanns det totalt 64 patienter med covid-19 på sjukhusen i Västra Götalandsregionen. Det är det högsta antalet sedan slutet på juli.

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, säger i samma pressmeddelande att vården har god kapacitet att ta hand om dem som behöver vård.

– Men personalen har arbetat hårt under hela våren och vi kan behöva ställa in planerad vård. Jag tror dessvärre att vi kommer att se fler som behöver sjukhusvård den närmaste tiden.

– Jag vill understryka det smittskyddsläkaren säger: följ rekommendationerna. Om vi alla hjälps åt kan vi bromsa smittspridningen och vända utvecklingen, säger Ann Söderström.

LÄS MER:Agnes Wold: ”Viktigare överleva än fira jul”

LÄS MER:Coronafall upptäcks inte – trots bred testning: ”Stort mörkertal”

ANNONS