Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Daniel Elfvelin

Noggrann utredning efter dödsolycka i Lerum

En kille avled efter att ha kört omkull med en moped i Lerum förra tisdagen. Polisen försökte stoppa föraren och dennes passagerare precis innan olyckan och nu utreds händelsen.

LÄS MER: Ung kille död efter mopedolycka i Lerum

Dödsolyckan inträffade vid Odhners väg i närheten av gymnasiet vid 17.30-tiden på eftermiddagen. Två killar i 15-16-årsåldern åkte på mopeden när de mötte en polisbil.

– Det jag har fått till mig är att mopeden vänt vid en så kallad stoppsignal när vi blinkat rött och blått, säger Johan Lundberg, lokalpolisområdeschef i Alingsås.

Han berättar vidare att mopeden svängt in på en mindre väg och passerat en betongsugga. En kort bit in på vägen körde de omkull i rullgruset. Enligt uppgifter i andra medier ska mopeden ha kört in i en stolpe.

– Det kan vara så i och med att det slutade så illa.

Den ene killen avled medan den andre fördes till sjukhus med lindriga skador.

– Polisen jobbade ganska länge med hjärt- och lungräddning innan ambulansen kom, säger Johan Lundberg.

– Det som hänt är fruktansvärt tragiskt för alla inblandade, fortsätter han.

Det blir många diskussioner på sociala medier efter en sån här olycka och det drar lätt iväg med ryktesspridning, men i dag kan jag inte se att vi hanterat det fel.

I enlighet med de rutiner som finns utreder polisen händelsen.

– Dels sker det en utredning av själva olyckan, dels en utredning om vi har gjort rätt eller fel och det är inte en utredning vi gör, vi granskar inte oss själva.

Men enligt den rapport som Johan Lundberg fått kan han inte se några tjänstefel.

– Det blir många diskussioner på sociala medier efter en sån här olycka och det drar lätt iväg med ryktesspridning, men i dag kan jag inte se att vi hanterat det fel, säger han.

Att stanna fordon för kontroller ingår i polispatrullernas arbete. Däremot ska det inte ske några jakter på mopeder, vilket enligt Johan Lundberg inte heller ska ha skett i det här fallet.

– Vi stoppar modedförare precis som vi stoppar andra trafikanter men vi tar inte upp någon jakt, risken för att de ska skada sig själva eller andra är inte värt det i förhållande till straffvärdet för en olovlig körning eller liknande. Vi pratar mycket om det här, förklarar Johan Lundberg.

I den aktuella dödsolyckan är omständigheterna alltså fortfarande oklara.

När är utredningarna klara?

– Det vågar jag inte säga men i och med att det är en dödsolycka görs en mycket noggrann platsundersökning som tar lite tid och en obduktion ska göras. Men utredningarna är igång.

Trafikolyckan är den andra olyckan med dödlig utgång på bara två veckor. Den 27 april omkom handbollsspelaren Fredrik Larsson när han cyklade längs Olofstorpsvägen och krockade med en lastbil vid Hultet.

LÄS MER: Förre AHK-spelaren Fredrik Larsson död i trafikolycka