Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Östra sjukhuset har nu en ny avdelning för patienter som behöver rehabilitering efter intensivvård för covid-19. Bild: Måns Langhjelm

Ny avdelning för eftervård av covid-patienter på Östra sjukhuset

Allt fler patienter med covid-19 tillfrisknar nu efter intensivvård, och det ökar behovet av eftervård. På Östra sjukhuset har en ny avdelning öppnats för de patienter som behöver fortsatt vård, träning och rehabilitering.

– Patienter med covid-19 som varit nedsövda och legat i respirator har ofta ett långvarigt behov av inneliggande eftervård och rehabilitering. Det är för att möta detta vårdbehov effektivt och med hög kvalitet som vi nu öppnar en särskild eftervårdsavdelning, säger Maria Taranger, verksamhetschef för medicin, geriatrik och akutmottagning Östra på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Den nya avdelningen, som tillhör medicinkliniken på Östra sjukhuset, öppnade redan förra veckan nio vårdplatser och planerar att dubblera antalet till arton vårdplatser under denna vecka.

På avdelningen arbetar specialister i tvärprofessionella team - fysioterapeuter, arbetsterapeuter, sjuksköterskor, undersköterskor, läkare, dietister och receptarie. Bemanningen när det gäller sjuksköterskor är något lägre än på vanlig samtidigt som bemanningen av fysioterapeuter och arbetsterapeuter är tätare.

De patienter som kan flytta hit måste vara tillräckligt stabila medicinskt och ha ett behov av omvårdnad, rehabilitering och träning.

– Eftersom patienterna på avdelningen är smittfria kan vi bemanna avdelningen med personal som av olika skäl inte kan arbeta på en avdelning med smittsamma patienter med covid-19. På så sätt frigör vi resurser både på de avdelningar som vårdar smittsamma patienter med covid-19 och våra vanliga vårdavdelningar, säger Maria Taranger.