Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ny undersökning: Färre tror på ökat resande med kollektivtrafik

Gång och cykel är de färdsätt som lockar mest när invånarna i Västra Götaland får välja. Samtidigt är det färre som tror på ökat resande med kollektivtrafiken och bilen går framåt. Det visar en ny undersökning av västsvenskarnas resvanor som Västtrafik låtit göra.

LÄS MER: Västtrafiks nya giv – delar ut tygpåsar

Tre år i rad har Västtrafik frågat 4000 västsvenskar hur de ser på sitt resande idag och framöver i undersökningen Hållplats 2020.

I årets undersökning är det färre som tror på ökat resande med kollektivtrafiken de kommande åren jämfört med tidigare år. 41 procent tror på ökat resande med kollektivtrafiken, jämfört med 63 procent 2019 – en minskning med 22 procentenheter.

Samtidigt är det fler som tror på ökat resande med egen bil, 26 procent i år jämfört med 12 procent 2019.

Attityderna kring gång och cykel är däremot mer positiva. 64 procent vill cykla mer och 62 procent vill gå mer.

– Årets undersökning är präglad av coronakrisen. Det känns väldigt positivt att gång och cykel ökar kraftigt, både för klimatet och för människors hälsa. Samtidigt är det inte så oväntat att bilen som färdmedel har flyttat fram positionerna jämfört med tidigare års undersökningar, men det är en utveckling som måste vända tillbaka så fort restriktionerna släpper, allt annat vore förödande för klimatet och för folkhälsan, säger Lars Backström, vd på Västtrafik i ett pressmeddelande.

Utöver det visar också undersökningen att västsvenskarna tror på en varaktig förändring av sitt resande. 60 procent tror inte att de kommer resa som vanligt igen efter coronakrisen. Nästan varannan av de svarande vill jobba eller studera mer hemifrån framöver.

LÄS MER: Så funkar Västtrafiks nya zonsystem

LÄS MER: Kritiserar förändringen av zoner